Home Bots in Society Amsterdam lanceert algoritmeregister

Amsterdam lanceert algoritmeregister

door Pieter Werner

De gemeente Amsterdam heeft de betaversie van een algoritmeregister gelanceerd, waar een overzicht van alle algoritmes moet komen die de gemeente Amsterdam gebruikt bij zijn dienstverlening.

Per algoritme komt volgens een uitleg van de gemeente eerst algemene informatie te staan over de bedoeling en werking van het algoritme. Daarna volgt de meer gedetailleerde technische informatie. Burgers kunnen tevens feedback geven om de algoritmes die de gemeente gebruikt beter, eerlijker en verantwoorder te maken.

Datasets

Helsinki heeft een vergelijkbaar AI-register opgezet. Dit initiatief is onderdeel van de Next Generation Internet Policy Summit, die mede georganiseerd is door de Europese Commissie en de stad Amsterdam. Het register geeft een overzicht van datasets die worden gebruikt om een ​​model te trainen, een beschrijving van hoe een algoritme wordt gebruikt, hoe mensen de voorspelling gebruiken en hoe algoritmen zijn beoordeeld op mogelijke vertekening of risico’s. Op de 2020 Government AI Readiness Index staan Nederland en Finland bij de best voorbereide landen ter wereld om AI te gebruiken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant