Home Bots & Business Franse fabriek stuurt robots aan met 5G

Franse fabriek stuurt robots aan met 5G

door Pieter Werner

Schneider Electric en Orange testen momenteel 5G in de industriële sector in Frankrijk. Hiermee zullen onder meer robots worden aangestuurd. Dit co-innovatieproject is in maart gestart in de fabriek van Le Vaudreuil heeft tot doel 5G te gebruiken in een moderne industriële omgeving om ‘betrouwbare, schaalbare en duurzame connectiviteitsoplossingen te bouwen voor toekomstige industriële behoeften’.

Dankzij de lage latency, de zeer hoge doorvoer en – in de toekomst – netwerkslicing, zal 5G een competitieve factor zijn voor bedrijven, die verbetering kan brengen in industriële processen en werkmethoden door bijvoorbeeld mixed reality (augmented en virtual). In de industriële sector helpt 5G grote hoeveelheden gegevens in real time te synchroniseren, wat essentieel is om de prestaties te verbeteren, werken op afstand te vergemakkelijken en een optimale productie-efficiëntie te garanderen.

Laptop

De indoor 5G proeven ondersteunen twee use-cases: augmented reality toegepast op activiteiten van onderhoudstechnici en de implementatie van een telepresence-robot voor bezoeken op afstand. Daarvoor is de Nokia-radio AirScale geselecteerd en de experimentele frequenties zijn toegewezen door de Franse regelgevende instantie. In een deel van de fabriek werden vijf indoor 5G-antennes geïnstalleerd, die bijna 2.000 m2 productieruimte beslaan met downloadsnelheden van meer dan 1 Gbps, op een experimentele netwerkarchitectuur die lokale gegevensverwerking met geavanceerde computertechnologieën mogelijk maakt. Voortbouwend op zijn ecosysteem heeft Orange de onlangs gelanceerde Dell Technologies 5G-ready Latitude 9510 zakelijke pc ingezet bij deze gebruiksscenario’s.

Twee 5G-use cases

In de eerste geteste use-case koppelden de teams tablets aan 5G met behulp van de augmented reality-applicatie van Schneider Electric genaamd EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA). Deze aangepaste applicatie verbetert de operationele efficiëntie met augmented reality, waardoor operators real-time data en virtuele objecten op een kast, machine of hele fabriek kunnen plaatsen. Het doel van 5G is om toekomstige functionaliteit te testen met minimale latentie en maximale doorvoer.

Bandbreedte

Dankzij de schaalbaarheid kan 5G de groeiende behoefte aan bandbreedte en reactievermogen ondersteunen. Operators die de AOA-applicatie gebruiken via hun 5G-verbonden tablet krijgen toegang tot informatie over de status en toekomstig onderhoud van machines die in real time in de cloud worden gehost. Dit helpt machinestilstand te verminderen en onderhoudswerkzaamheden te stroomlijnen, terwijl menselijke fouten worden geminimaliseerd. Temperatuurgegevens van een spoelwikkelmachine kunnen bijvoorbeeld signaleren wanneer deze oververhit raakt en een onderdeel moet worden vervangen.

AI

Bovendien worden de door AOA gebruikte productiegegevens verzameld en verwerkt in de microdatacenteroplossingen van Schneider Electric (zoals Smart Bunker of Micro Data Center 6U Wall Mount), die de IT-infrastructuur lokaal voeden, koelen en beschermen. Deze “alles in één” enveloppen brengen stroom, koeling en verstedelijking van servers samen op een veilige plaats. Ze kunnen de uitrol van 5G op een nieuwe site ondersteunen met zijn nieuwe use-cases (augmented reality, AI, IoT).

Robot

De tweede use case die door Schneider Electric en Orange is getest, betreft het besturen van een AXYN mobiele telepresence-robot die 5G gebruikt om uiteindelijk bezoeken op afstand aan de site van Le Vaudreuil te regelen. De prestaties van 5G maken het mogelijk om video van zeer hoge kwaliteit te gebruiken met minimale vertragingstijd in de virtuele interacties tussen de bezoeker en de gids van Schneider Electric die de robot begeleidt op de hele site van Le Vaudreuil. Een bezoek op afstand met video en audio van hoge kwaliteit helpt de reistijd en -kosten te minimaliseren en, belangrijker nog, de ecologische voetafdruk te verkleinen terwijl de eindgebruiker een unieke ervaring krijgt.

Industrie 4.0

“5G is een doorbraaktechnologie voor bedrijven die tal van industriële toepassingen zal brengen, zoals voorspellend onderhoud, real-time videoverwerking, augmented reality en telepresence. Deze use-cases zijn krachtige en concurrerende hefbomen die het volledige potentieel van Industrie 4.0 mogelijk maken. Om dit nieuwe mobiele netwerk optimaal te benutten, zullen operators, industriële spelers, overheden en bedrijven moeten samenwerken. Bij Orange geloven we in co-constructie. Onze co-innovatie met Schneider Electric voor de fabriek van de toekomst is daar een voorbeeld van: we staan ​​klaar om onze industriële partners te ondersteunen bij hun digitalisering en bij de ontwikkeling van oplossingen die aan hun behoeften voldoen. ” zei Stéphane Richard, voorzitter en CEO, Orange.

Uitdagingen

“De gezondheids-, economische en klimatologische uitdagingen maken digitalisering belangrijker dan ooit voor bedrijven. De pilot met Orange in Le Vaudreuil in een industriële showcase van Schneider Electric bevestigt veel 5G-use cases: augmented reality, overal op afstand, realtime toegang tot gegevens. .. De betrouwbaarheid, schaalbaarheid en duurzaamheid van 5G maken het tot een connectiviteitsoplossing die goed is aangepast aan industrie 4.0, voor meer veerkracht, concurrentievermogen en duurzaamheid. “, Aldus Jean-Pascal Tricoire, voorzitter en CEO van Schneider Electric.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant