Home Bots & Brains AiM Medical Robotics start klinische studie voor Parkinsonbehandeling

AiM Medical Robotics start klinische studie voor Parkinsonbehandeling

door Marco van der Hoeven

AiM Medical Robotics gaat samenwerken met Brigham and Women’s Hospital (BWH) en het Surgical Navigation and Robotics Lab van Harvard om hun MRI-compatibele chirurgische robot voor diepe hersenstimulatie (DBS) bij Parkinsonpatiënten te testen. Deze klinische studie zal plaatsvinden in de Advanced Multimodality Image-Guided Operating Suite van BWH.

De samenwerking volgt op een succesvolle kadaverproef op 10 mei 2024, uitgevoerd in de PracticePoint Medtech Accelerator faciliteit van Worcester Polytechnic Institute, waar AiM is gevestigd. Tijdens deze proef demonstreerde het AiM-team, onder leiding van neurochirurg Dr. Cosgrove, dat de robot nauwkeurig bilaterale DBS-leads kan plaatsen in een menselijk kadaver met behulp van real-time MRI-begeleiding.

De proef zal zich richten op het probleem van hersenverschuiving tijdens operaties, wat kan leiden tot het missen van de beoogde doelen door DBS-leads. Dit is een veelvoorkomend probleem bij traditionele DBS-procedures, wat vaak tot aanvullende operaties leidt. Het door MRI-geleide robotsysteem van AiM is ontworpen om dit probleem te verminderen door realtime aanpassingen te maken op basis van intraoperatieve MRI-gegevens.

Daarnaast is AiM een partnerschap aangegaan met Synaptive Medical om hun Modus Nav neuro-navigatiesoftware te integreren met de robot van AiM. Deze integratie is bedoeld om de chirurgische planning en uitvoering te verbeteren door geavanceerde beeldvorming en navigatiemogelijkheden te combineren. De samenwerking heeft tot doel de precisie en efficiëntie van neurochirurgische procedures te verbeteren, wat kan leiden tot betere patiëntresultaten en een grotere procedurele consistentie.

AiM Medical Robotics heeft ongeveer 15 jaar en $15 miljoen aan NIH-gefinancierd onderzoek geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun MRI-compatibele chirurgische robot. Het bedrijf wil deze technologie introduceren op de $4,3 miljard neuromarkt, waarbij ze kritieke uitdagingen aanpakken op het gebied van nauwkeurige en veilige plaatsing van neuromodulatie-, ablatie- en geneesmiddelafgifteapparaten.

Misschien vind je deze berichten ook interessant