Home Geen categorie Omzet industrie ruim 5 procent lager in het eerste kwartaal

Omzet industrie ruim 5 procent lager in het eerste kwartaal

door Pieter Werner

In het eerste kwartaal van 2024 is de omzet in de Nederlandse industrie met 5,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit markeert het vierde opeenvolgende kwartaal van daling. De afname was sterker in het buitenland dan in de binnenlandse markt.

De meeste industriële sectoren rapporteerden een lagere omzet. Uitzonderingen waren de elektrotechnische en machine-industrie, de textiel-, kleding- en leerindustrie, en de papier- en grafische industrie, met omzetstijgingen van respectievelijk 4,9 procent, 1,7 procent en 0,1 procent. De hout- en bouwmaterialenindustrie zag de sterkste daling met 13,9 procent.

De afzetprijzen in de industrie waren 1,9 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2023, met de grootste dalingen in de papier- en grafische industrie, de metaalindustrie en de raffinaderijen- en chemische industrie, elk ruim 6 procent. De prijzen stegen het meest in de elektronische en machine-industrie, met 4,2 procent.

In het eerste kwartaal van 2024 werden 79 faillissementen in de industrie uitgesproken, een lichte daling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, maar een toename van 25 faillissementen vergeleken met het vorige kwartaal. De winstgevendheid in de industrie is negen kwartalen op rij verslechterd, waarbij 7,6 procent van de producenten in het afgelopen kwartaal een daling in winstgevendheid rapporteerde.

Ondernemers in de industrie noemen een tekort aan arbeidskrachten, onvoldoende vraag en een tekort aan productiemiddelen, materiaal of ruimte als de belangrijkste belemmeringen in hun bedrijfsvoering. Ongeveer 35 procent van de ondernemers ervaart geen belemmeringen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant