Home Bots & Brains ‘AI maakt Nuerburgring veiliger’

‘AI maakt Nuerburgring veiliger’

door Marco van der Hoeven

Het circuit van de Nuerburgring gaat voor het verbeteren van de veiligheid gebruik maken van real-time AI-analyse, HD camera’s en systemen die meteen waarschuwingen uitsturen. Hiermee kunnen zowel RaceControl als de coureurs onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van incidenten op het circuit, dat door voormalig Formule 1-coureur Sir Jackie Stewart ook wel de ‘groene hel’ werd genoemd.

De Nordschleife is de beroemdste van de twee racecircuits van de Nuerburgring. Het parcours van in totaal 20,8 kilometer bestaat uit 73 (blinde) bochten, steile hellingen en grote hoogteverschillen – en wordt daarom beschouwd als een van de meest uitdagende ter wereld. In tegenstelling tot het Grand Prix-circuit is de Nordschleife nog niet uitgerust met camera’s waardoor RaceControl slecht zicht heeft op wat er op de baan gebeurt. In het verleden moest RaceControl vertrouwen op de informatie die ze van verschillende marshals via de radio kregen. Dit betekent dat het vaak moeilijk was om problemen snel te beoordelen.

Technologie

“Op de Nuerburgring Nordschleife worden al bijna honderd jaar race-evenementen gehouden en we hebben in de loop der jaren veel geïnvesteerd om de veiligheid van de coureurs te waarborgen”, vertelt Mirco Markfort, algemeen directeur van de Nuerburgring. “Dankzij onze samenwerking met Fujitsu zijn coureurs veiliger dan ooit. Niet alleen hebben we voor het eerst zicht op delen van het circuit, maar kunnen we problemen ook real time melden. De eerste live test vond plaats tijdens de legendarische 24-uur durende race begin juni. We zijn nu bezig met het verzamelen van gegevens uit het testtraject en zijn zeker van plan om deze revolutionaire technologie uit te rollen naar de rest van het circuit.”

Testtraject

Het gefaseerde uitrolplan voor dit ambitieuze project is begonnen met de installatie van acht HD-camera’s op een testtraject van 2,8 kilometer dat bekend staat als de “Doettinger Hoehe”. Om het gehele circuit te beveiligen zijn meer dan 100 camera’s nodig waardoor het niet betrouwbaar is om deze allemaal door mensen te laten monitoren. De oplossing van Fujitsu verbindt de camera’s via glasvezelkabels met RaceControl. Een kunstmatig intelligentiesysteem controleert alle videobeelden in realtime en signaleert mogelijke gevaren meteen. Bij potentieel gevaar waarschuwt het systeem onmiddellijk RaceControl en schakelt het over naar de relevante videobeelden, terwijl tegelijkertijd naderend verkeer gewaarschuwd wordt door middel van LED-displays langs de baan.

Leren

Fujitsu blijft het AI-systeem verder ontwikkelen – het leert auto’s en de verschillende delen van de baan en de omgeving te herkennen en grind, gras en vangrails te identificeren. Het systeem wordt ook getraind om onregelmatigheden op de baan te detecteren, zoals olie, vuil of puin, en om te gaan met weersomstandigheden.

“De Nuerburgring heeft een beruchte reputatie, wat leidt tot het gezegde ‘Everyone praises what the Nuerburgring tests’. Dit project bracht uitdagingen met zich mee”, aldus Joern Nitschmann, Hoofd Productie en Automotive Centraal-Europa bij Fujitsu. “De expertise van de Nuerburgring op het gebied van raceveiligheid, in combinatie met onze ervaring met het specificeren, ontwikkelen en installeren van complexe AI-oplossingen, is de perfecte co-creatie gebleken.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant