Home Bots & Brains AI helpt bij opsporen kindermisbruik

AI helpt bij opsporen kindermisbruik

door Maaike Verschuren

De AI-tool ZeroAbuse.AI wordt ontwikkeld om kindermisbruik op te sporen. Joelle Casteix, werkzaam bij non-profit organisatie Zero Abuse Project, vertelt hoe het werkt.

“Wij gebruiken publiek beschikbare data om instellingen te helpen om seksueel misbruik onder kinderen te onderzoeken. Ook zoeken we naar patronen van pogingen om het misbruik te verbergen.” Die patronen worden ontdekt door de nieuwe AI-tool.

Publieke informatie in AI-systeem

De data die Zero Abuse Project gebruikt, is publieke informatie. Ze werken nu met zestig jaar data van de katholieke kerk.  “De data vertelt ons bijvoorbeeld waar alle priesters geplaatst zijn, hoe vaak ze verplaatst zijn en hoe ver weg.”

“Ook maken we uit de data op of priesters overgeplaatst zijn naar een gebied met dader-vriendelijke wetten. Al deze gegevens hebben we in een AI-systeem gezet. En omdat we weten wie de 2600 daders zijn, kunnen we die ook in een systeem zetten.”

“Wat er gebeurt is dat het AI systeem gebruikt maakt van machine learning en patroonherkenning om ons te vertellen welke gedragspatronen de kerk gebruikt om misbruik te verbergen”, vertelt Casteix. “Deze patronen kunnen we vervolgens gebruiken op de hele dataset.”

Casteix noemt de tool ‘een grote doorbraak in het gevecht tegen kindermisbruik’. “We zijn nu nog in de beginfase, maar verwachten aan het einde van het jaar ons eerste product op de markt te kunnen brengen.”

Geen spionage

Casteix benadrukt dat de tool geen big brother-achtige spionagetechniek is. “Het is een opsporingsmethode. We maken enkel gebruik van openbare data. Daarmee tasten we dus niet de privacy van mensen aan. Er is niets belangrijker dan het beschermen van kinderen en als publieke data kan helpen om de wereld tot een veiliger plek te maken, dan is dat geweldig nieuws.”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant