Home People in Robotics AI-expert Pattie Maes ontvangt eredoctoraat

AI-expert Pattie Maes ontvangt eredoctoraat

door Pieter Werner

De Open Universiteit reikt vrijdag 23 september 2022, tijdens de viering van haar dies natalis, een eredoctoraat uit aan prof. dr. Pattie Maes, hoogleraar Media Arts and Sciences aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), vanwege haar bijzondere bijdrage aan wetenschap en samenleving. Ze heeft onderzoek verricht op het gebied van kunstmatige intelligentie en uitzonderlijk bijgedragen aan diverse toepassingen op dit terrein.

De Belgische informaticus Pattie Maes is altijd een pionier geweest in haar vakgebied. Ze promoveerde in 1987 op Computational Reflection aan de Vrije Universiteit Brussel en vertrok twee jaar later naar de Verenigde Staten om bij MIT onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie en ‘software agents’. Haar wetenschappelijke prestaties zijn indrukwekkend, niet voor niets werd ze door het World Economic Forum geëerd met de titel ‘Global Leader for Tomorrow’.

Ze was pionier op het gebied van de aanbevelingssystemen die nu online alomtegenwoordig zijn en was één van de baanbrekers op het gebied van ‘wearables’. Nu leidt ze de onderzoeksgroep Fluid Interfaces van het MIT Media Lab die zich richt op het radicaal heruitvinden van de mens-machine ervaring. De laatste jaren is Pattie Maes vooral geïnteresseerd in het onderwerp cognitieve verbetering, of hoe immersieve en draagbare systemen mensen kunnen ondersteunen bij kritieke cognitieve functies zoals geheugen, aandacht, leren, besluitvorming, communicatie en welzijn.

Uitreiking

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 38e dies natalis van de Open Universiteit op vrijdag 23 september 2022 in Heerlen. Erepromotor is prof. dr. Hans van Ditmarsch, hoogleraar Artificiële intelligentie. De academische zitting vindt plaats in Theater Heerlen aan het Burgemeester van Grunsvenplein en begint om 15.00 uur. Iedereen is van harte welkom de dies natalis bij te wonen na aanmelden via www.ou.nl/dies.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant