Home Bots & Business ABB opent mega-robotfabriek in Shanghai

ABB opent mega-robotfabriek in Shanghai

door Pieter Werner

ABB heeft een ultramoderne, volledig geautomatiseerde en flexibele robotfabriek geopend in Kangqiao, Shanghai, China. De productie- en onderzoeksfaciliteit van 67.000 m2 vertegenwoordigt een investering van $ 150 miljoen door ABB en zal de digitale en automatiseringstechnologieën van het bedrijf inzetten om robots van de volgende generatie te produceren.

“Voortbouwend op drie decennia van succes in China, is de opening van onze nieuwe megafabriek een nieuwe mijlpaal in het helpen van onze klanten om duurzaam te groeien, tekorten aan arbeidskrachten aan te pakken en hoogwaardige banen te creëren in een nieuw tijdperk van automatisering”, aldus Sami Atiya, President van ABB Robotica en discrete automatisering. “Onze innovatieve, geautomatiseerde en flexibele fabriek speelt een sleutelrol in onze strategie van ‘in China, voor China’, waarmee we onze volledige waardeketen hier versterken. Met meer dan 90 procent van de omzet ondersteund door onze fabriek, zal de nieuwe faciliteit onze klanten in China helpen om meer lokaal gemaakte producten, oplossingen en diensten te creëren.”

ABB voorspelt dat de wereldwijde robotmarkt zal groeien van $ 80 miljard vandaag tot $ 130 miljard in 2025, terwijl China, ’s werelds grootste robotmarkt, goed was voor 51 procent van de wereldwijde robotinstallaties in 2021, waarmee het de mijlpaal van één miljoen eenheden van operationele robots in 2021.

De faciliteit brengt de fysieke en digitale wereld samen en creëert een digitaal productie-ecosysteem dat gebruikmaakt van virtuele planning- en productiebeheersystemen om de prestaties te verbeteren en de productiviteit te maximaliseren door het verzamelen en analyseren van gegevens. Er zijn geen traditionele, vaste assemblagelijnen – in plaats daarvan zijn flexibele, modulaire productiecellen digitaal verbonden en genetwerkt, en bediend door intelligente autonome mobiele robots. Door AI aangedreven robotsystemen nemen taken over zoals schroeven, montage en materiaalbehandeling, waardoor mensen van deze taken worden ontlast en meer lonend werk mogelijk wordt gemaakt.

“Deze productie- en R&D-faciliteit brengt onze visie voor de fabriek van de toekomst tot leven – waar flexibele automatisering productie en intralogistiek veerkrachtiger, sneller en efficiënter maakt”, aldus Marc Segura, President van ABB Robotics. “Het belichaamt onze inzet voor het nieuwste op het gebied van flexibele, modulaire, intelligente productie en het vertegenwoordigt onze focus op AI-leertechnologieën voor slimmere robotica. In onze nieuwe R&D-faciliteit zullen we samen met bedrijven nieuwe oplossingen ontwikkelen om hen voor te bereiden op een nieuw tijdperk van automatisering in ’s werelds grootste roboticamarkt.”

Het R&D-centrum van de site, met een oppervlakte van 8.000 m2, zal nieuwe innovaties creëren op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), digitalisering en software, zoals autonome mobiliteit, digital twin, machine vision en low-code programmeersoftware, om robots intelligenter te maken, flexibel, veiliger en gebruiksvriendelijker.

Deze innovaties, ontwikkeld in samenwerking met partners en klanten in het ‘open lab’ van ABB, zullen helpen nieuwe mogelijkheden te ontsluiten voor flexibele automatisering in nieuwe sectoren zoals New Energy Vehicles (NEV), logistiek, gezondheidszorg, voeding en dranken. Na meer dan een miljoen mensen in China te hebben opgeleid sinds 2005 via bestaande partnerschappen met scholen en universiteiten, zal de nieuwe site partners en eindgebruikers blijven voorbereiden en uitrusten met de vaardigheden om te gedijen in een nieuw tijdperk van automatisering.

“Sinds ABB Robotics bijna 30 jaar geleden de Chinese markt betrad, ondersteunt het klanten in alle sectoren, van auto’s en elektronica tot metaal, kunststoffen en logistiek. Met onze nieuwe megafabriek kunnen we nu voldoen aan de sterke stijging van de vraag naar automatisering in China, met name uit nieuwe segmenten zoals de productie van nieuwe energievoertuigen, draagbare elektronica, restaurants, gezondheidszorg, e-commerce, detailhandel en servicerobotica, en vele andere, ” zei Rui Liang, President van de ABB Robotics Division in China.

De fabriek is de nieuwste ABB Robotics and Discrete Automation-faciliteit die dit jaar wordt geopend na een nieuwe wereldwijde innovatie- en trainingscampus voor machineautomatisering in Oostenrijk in juli en de Learning Factory 4.0 in Berlijn in september.

ABB heeft meer dan 15.000 mensen in dienst in meer dan 130 steden in China, en China blijft een van de belangrijkste R&D- en productiecentra van ABB. Als een van de drie fabrieken van ABB Robotics wereldwijd, zal de nieuwe faciliteit in Shanghai, die de bestaande locatie vervangt, klanten in Azië ondersteunen. De fabriek in Västerås, Zweden, levert aan klanten in Europa en de Auburn Hills-fabriek in Michigan ondersteunt Amerika.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant