Home Bots & Business ‘Veel interesse in cobots’

‘Veel interesse in cobots’

door Pieter Werner

Een overgrote meerderheid van beslissers in de industrie heeft interesse in ‘collaboratieve robots’ oftewel cobots. Dit blijkt uit een bescheiden onderzoek van reichelt elektronik onder tweehonderd beslissers in bedrijven voor softwareontwerp, technologie, ontwikkeling, programmering, IT en software in Nederland. Bijna allemaal (95 procent) gaven zij aan interesse te hebben in de inzet van dergelijke cobots.

Nieuwe banen

Deze cobots zijn robots die samenwerken met mensen en ze zijn, in tegenstelling tot robots, gericht op ondersteuning van menselijke werkzaamheden. Door de introductie van cobots kunnen volgens reichelt juist nieuwe banen worden gecreëerd.

Impact

Van de ondervraagden die geïnteresseerd zijn in cobots, is ongeveer de helft (47 procent) van plan om in de komende twaalf maanden al cobots binnen het bedrijf te introduceren, waardoor nieuwe banen gecreëerd worden. De cobots kunnen impact hebben in verschillende industrieën en de manier waarop gewerkt wordt, omdat de mensen dan samen met de robot werken in plaats van dat de medewerker zelf al het werk doet.

Meer productiviteit, minder fouten

De belangrijkste redenen voor de inzet van robots zijn het vergroten van productiviteit (vijftig procent), het uit handen nemen van zware taken voor werknemers (45 procent) en het risico op fouten terugdringen (42 procent). Met name voor fysiek zware en gevaarlijke taken kiezen organisaties voor robots, maar robots worden ook voor testdoeleinden ingezet. Daarnaast zijn robots die geen zwaar werk overnemen, maar bijdragen aan betere resultaten door (bij)scholing en training populair. Van de respondenten heeft 68,5 procent interesse in educatieve robots.

Uitdagingen

Tobias Thelemann, productmanager bij reichelt elektronik, zegt in het perbericht: “Met de automatisering en de robotica kunnen bedrijven zien dat taken snel en efficiënt worden uitgevoerd. Ondanks enkele uitdagingen zijn we ervan overtuigd dat de trend naar meer automatisering door het gebruik van robots en soortgelijke technologieën zich ook in 2020 zal voortzetten. De markt ontwikkelt zich snel en er zijn steeds meer oplossingen die ook betaalbaar zijn voor middelgrote bedrijven.”

CBS

Volgens een eerder onderzoek van het CBS maakt al 29 procent van de bedrijven in de industrie gebruik van een industriële of servicerobot. Vorig jaar gebruikte 7 procent van alle bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook researchinstellingen gebruikten relatief vaak robots (13 procent). In andere bedrijfstakken zoals in de onroerend goed branche, horeca en ICT-gerelateerde bedrijfstakken werd maar zeer beperkt gebruikgemaakt van robots in het

Misschien vind je deze berichten ook interessant