Home Bots & Bullets Varende drones ruimen mijnen

Varende drones ruimen mijnen

door Pieter Werner

Nederland en België hebben 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen besteld, die zijn voorzien van mijnenbestrijdende dronesystemen. Zo geschikken ze over het Inspector 125 vaartuig. Dit innovatieve platform maakt dat het schip en zijn bemanning op veilige afstand kunnen opereren. Ook vergroot het de inzetbaarheid.

Vliegende en baggerende drones

De Inspector 125 heeft op zijn beurt verschillende dronesystemen aan boord die zijn verbonden met het gevechtssysteem van het mijnenbestrijdingsvaartuig. Het gaat om autonome A18-M onderwatersystemen, T18-M getrokken sonarsystemen en mijnenidentificatie- en vernietigingssystemen, zoals de op afstand bestuurbare Seascan en KSTER-C. Alle drones zijn inzetbaar vanaf de Inspector 125. Bij het pakket horen ook vliegende en baggerende drones. Ieder schip krijgt in totaal zo’n 10 drones.

Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking

Deze gezamenlijke bestelling is gedaan in het kader van de Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking (BENESAM). Er zijn gezamenlijke en geïntegreerde staven, opleidingen, trainingen en operaties. En naast de gezamenlijk aanschaf van mijnenbestrijdingscapaciteit gaan de landen ook samen vrijwel identieke M-fregatten kopen. Dit maakt het mogelijk om het onderhoud van deze scheepstypen onderling te verdelen.

België is de leidende partij bij de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit en Nederland bij de M-fregatten.

Misschien vind je deze berichten ook interessant