Home Bots & Business Universal Robots introduceert ‘cobotopleiding-in-a-box’

Universal Robots introduceert ‘cobotopleiding-in-a-box’

door Marco van der Hoeven

Universal Robots heeft voor technische scholen en andere onderwijsinstellingen die robotica-technologie in hun onderwijs willen integreren een ‘cobotopleiding-in-a-box’ geïntroduceerd. Dit pakket bevat hardware en software, inclusief een certificering voor de docent die hiermee aan de slag wil gaan én voor de studenten. Hiermee worden studenten beter voorbereid op een eventuele baan binnen het groeiend aantal bedrijven dat gebruik maakt van robottechnologie. 

Het opleidingspakket maakt deel uit van een uitgebreid onderwijsprogramma, waarmee Universal Robots nieuwe mogelijkheden biedt binnen het onderwijs op het gebied van robotprogrammering. Het pakket bestaat uit een UR-cobot, een assemblagelijn en 3D-geprinte oefenelementen voor diverse taken, zodat studenten en docenten de vele mogelijkheden van de cobot kunnen simuleren en verkennen. Ook digitale leermiddelen en videolessen zijn inbegrepen, zodat de theorie kan worden toegepast wanneer dat het beste uitkomt voor het dagelijkse onderwijs.

Professionele opleiding

“De essentie is dat scholen en docenten de mogelijkheid krijgen hun leerlingen een professionele opleiding te bieden in het gebruik van de innovatieve cobots van Universal Robots, die in duizend fabrieken wereldwijd worden ingezet,” zegt Mikkel Vahl, Education Manager bij Universal Robots. “Tijdens de cursus verwerven de studenten dezelfde kennis als een professionele cobotoperator, terwijl ze tegelijkertijd een certificaat behalen. Dit geeft hen een voorsprong in hun carrière en een goed platform om aan een nieuw robotica-avontuur te beginnen.”

Volgens Vahl heeft de onderwijssector de robotica al omarmd en verwacht Universal Robots dan ook een grote vraag naar het nieuwe opleidingspakket. “Onderwijsinstellingen investeren steeds meer in robotica en de certificeringen zullen het niveau van de scholen nog verder doen stijgen. Bedrijven staan te springen om werknemers met roboticavaardigheden, en jongeren zijn enthousiast om ermee te werken. Tegelijkertijd verhoogt de technologie de productiviteit en verlicht zij het tekort aan arbeidskrachten. Daarom verwachten wij bij Universal Robots veel belangstelling voor dit initiatief.”

Certificering voor docenten én studenten

Docenten die met het pakket aan de slag willen gaan, krijgen een vijfdaagse cursus bij een van de lokale, officiële trainingscentra van Universal Robots in de Benelux. Deze training wordt vervolgens afgesloten met een certificering. De docenten zijn dan in staat om studenten door een academisch programma van 32 lessen te leiden in de loop van een semester. Ook studenten die deze cursus met succes afronden, krijgen hiervoor een certificaat.

Noch de docenten, noch de leerlingen hoeven bovendien voorkennis van robots te hebben om de cursus te kunnen volgen. Velen zijn verrast hoe intuïtief de cobots te bedienen zijn en hoe ze complexe taken kunnen oplossen. Voor docenten die al ervaring hebben met het programmeren van cobots, kan de certificering een goede gelegenheid zijn om hun kennis uit te breiden en te formaliseren.

Het opleidingspakket is al beschikbaar in de Benelux. Lees hier meer over het programma.

Misschien vind je deze berichten ook interessant