Home Bots & Business Unitree introduceert de G1 humanoïde

Unitree introduceert de G1 humanoïde

door Pieter Werner

Unitree Robotics heeft de Unitree G1 geïntroduceerd, gepresenteerd als ‘een humanoïde ‘AI-avataragent’. Verkrijgbaar vanaf $16.000, is de G1 afgestemd op zowel commerciële als educatieve toepassingen. Het standaardmodel van de G1 heeft een hoogte van 1270 mm, weegt ongeveer 35 kg inclusief batterij en is ontworpen met 23 vrijheidsgraden in de gewrichten.

De educatieve versie, de G1 EDU, vergroot de gewrichtsvrijheid tot 43 met optionele verbeteringen die meer complexe functionaliteiten in de taille en handen bieden. Dit omvat een hand met drie vingers die in staat is tot precieze manipulaties, met optionele tactiele sensoren voor verbeterde sensorische invoer.

Beide modellen bevatten volledige holle elektrische bedrading in de gewrichten, dubbele gewrichtsencoders en lokale luchtkoelsystemen. Ze worden aangedreven door een 13-string lithiumbatterij die ongeveer twee uur werking per oplaadbeurt ondersteunt en zijn uitgerust met dieptecamera’s, 3D LiDAR, WiFi 6 en Bluetooth 5.2 voor connectiviteit.

Het mobiliteitsbereik in deze robots is uitgebreid; de kniegewrichten kunnen buigen van 0 tot 165 graden, en het taille z-as gewricht roteert tot ±155 graden. Het koppelvermogen in de kniegewrichten varieert van 90 Nm in het standaardmodel tot 120 Nm in de G1 EDU.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in verdere aanpassing, is het G1 EDU-model geschikt voor secundaire ontwikkeling en kan het worden uitgerust met een optionele module met hoge rekenkracht, zoals NVIDIA Jetson Orin, waardoor het geschikt is voor geavanceerd roboticaonderzoek en applicatieontwikkeling.

Met de lancering ervan streeft Unitree naar het bevorderen van de bredere adoptie van humanoïde robots in verschillende sectoren, waaronder persoonlijke assistentie, onderwijs en industriële toepassingen, wat het begin aangeeft van een nieuw tijdperk in robotica-capaciteiten.

Misschien vind je deze berichten ook interessant