Home Bots & Business Strengere EU-regelgeving voor drones vanaf 31 december 2020 van kracht

Strengere EU-regelgeving voor drones vanaf 31 december 2020 van kracht

door Pieter Werner

Vanaf 31 december 2020 is de EU-regelgeving voor drones van kracht. Belangrijkste verandering is dat iedere dronevlieger voortaan moet beschikken over een EU-dronebewijs en deze verplicht bij het RDW moet registreren. De verplichting geldt voor toestellen die zwaarder zijn dan 250 gram.

Met het dronebewijs is vliegen in de laagste risicocategorie, de zogenaamde ‘Open categorie’, toegestaan. Van de modellen die veel verkocht worden geldt de nieuwe wetgeving al voor zo’n 70% van de toestellen. Het halen van een bewijs begint vanaf € 99,- en kan alleen worden gevolgd bij een door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen organisatie. In Nederland zijn naar schatting 100.000 drone-bezitters die met terugwerkende kracht met de nieuwe regelgeving worden geconfronteerd.

Voor veel hobby-dronebezitters zal het nieuws als een verrassing komen. “De nieuwe EU-regelgeving hangt al een tijdje in de lucht, maar het bekrachtigen hiervan heeft even geduurd. Inmiddels is deze wetgeving vandaag aangeboden en zal daarmee per 31 december van kracht worden,” aldus Roel van der Wal van Drone Flight Academy. “Hierdoor zal komende weken een flinke run ontstaan op de cursussen die online worden aangeboden. Tegelijk is het leuk om je tijdens de feestdagen te verdiepen in de theorie en kun je het EU-dronebewijs behalen. Het bewijs blijft 5 jaar geldig en is voor alle EU-lidstaten te gebruiken.”

Verantwoordelijkheid

Het steeds drukker worden in de lucht zorgt ervoor dat de basiskennis van dronebezitters op niveau moet zijn en blijven. “Wij zien veel hobbyisten die doorgroeien naar professionals en ook steeds meer nieuwe toepassingen en bedrijfjes ontstaan. Het is dan ook goed dat de sector volwassen wordt en de vrijblijvendheid wordt omgezet in verantwoordelijkheid,” aldus Roel van der Wal. “De verwachting is dat ook verkopers het makkelijker maken om met de drone ook direct het bewijs te halen zodat de keten zich sluit.”

Examen

Voor de meeste dronegebruikers en voor de meest verkochte drones geldt dat een basis-examen verplicht is. Dit examen bestaat uit 40 multiple-choice vragen en kan online worden afgelegd. Voor dronebezitters met een toestel tussen de 500 en 2000 gram is het verplicht om een aanvullende opleiding te volgen. Deze opleiding wordt afgesloten met een aanvullend online examen. Vervolgens is het mogelijk je Europees Dronebewijs aan te vragen bij het RDW.

Misschien vind je deze berichten ook interessant