Home Bots & Business Sneller vliegtuigen wassen dankzij robotisering

Sneller vliegtuigen wassen dankzij robotisering

Vliegtuigen 95 procent sneller schoon

door Marco van der Hoeven

Wilder Systems heeft een robotsysteem ontwikkeld dat is ontworpen om het proces van het wassen van vliegtuigen in de lucht- en ruimtevaartproductie te automatiseren. Door het inzetten van de software van RoboDK vermindert dit de handmatige arbeid die deze essentiële maar tijdrovende taak met zich meebrengt aanzienlijk. Het verkort de wastijd van vliegtuigen met 95%.

Het wassen van vliegtuigen is van cruciaal belang voor het verminderen van corrosie en het verlengen van de levensduur en veiligheid van vliegtuigen, maar is traditioneel een arbeidsintensief en potentieel gevaarlijk proces. Normaal gesproken zou een team van vier monteurs ongeveer vier uur, in totaal zestien manuren, besteden aan het handmatig wassen van een vliegtuig.

Deze conventionele methode neemt niet alleen een aanzienlijk deel van de dag in beslag, waardoor zowel het personeel als de vliegtuigen niet beschikbaar zijn voor andere taken, maar brengt ook risico’s met zich mee vanwege de hoogte en de natte omstandigheden.

‘Drive-thru’ wassen

Wilder heeft deze uitdagingen aangepakt door een robotisch ‘drive-thru’ wassysteem te introduceren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van robottechnologieën zoals mobiele robots, portaalrobots en collaboratieve robotica. De kern van dit systeem omvat FANUC 6-assige industriële robots voor het uitvoeren van de wastaak, gecoördineerd via een Programmable Logic Controller (PLC) en uitgerust met een hydraulisch pompsysteem voor de reinigingsoperatie.

Software

De softwarecomponent van het systeem, essentieel voor het programmeren van de robots, wordt mogelijk gemaakt door RoboDK. Alejandro Rengel, de hoofdprogrammeur, gebruikte RoboDK vanwege zijn efficiënte offline programmeermogelijkheden en integreerde het met Autodesk Fusion 360 voor 3D-modellering. Deze opstelling maakte het mogelijk adaptieve en foutbestendige robotpaden te creëren.

De efficiëntie van het systeem wordt benadrukt door het vermogen om de wascyclus in slechts 52 minuten te voltooien, een drastische vermindering ten opzichte van de 16 manuren die nodig zijn voor handmatig wassen. Dit betekent een besparing van bijna 100% in mensuren, aangezien de robot autonoom kan werken zonder menselijk toezicht.

Complexe taken

Vooruitkijkend wil Wilder Systems het gebruik van dit robotplatform uitbreiden naar andere complexe en tijdrovende onderhoudstaken voor vliegtuigen, zoals ontlakken, opnieuw schilderen, boren in panelen en niet-destructieve inspectie. Ze zijn ook van plan de wendbaarheid van het systeem te vergroten door een mobiel en autonoom platform op te nemen, waardoor operaties op verschillende locaties mogelijk zijn.

Kijk hier voor meer details

A single software solution to simulate and program any robot arm

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant