Home Bots & Business Europese markt voor industriële robotica gaat verdubbelen

Europese markt voor industriële robotica gaat verdubbelen

Groei gedreven door automatisering en slimme technologieën

door Pieter Werner

Een recent rapport over de Europese markt voor industriële robots wijst op een aanzienlijk groeitraject voor de industriële roboticasector in Europa. Er wordt verwacht dat deze markt zal groeien van 4,5 miljard dollar in 2022 naar 9,87 miljard dollar in 2030, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 10,3% over deze periode aantoont.

Een belangrijke motor van deze groei is de toenemende nadruk op initiatieven op het gebied van duurzaamheid en groene economie in de regio. Industriële robots worden ontworpen om energiezuiniger te zijn, met geavanceerde energiebeheersystemen en energiebesparende mogelijkheden.

Deze ontwikkelingen zijn erop gericht bedrijven te helpen bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Bovendien richt de robotica-industrie zich op groene productiepraktijken om de impact op het milieu te minimaliseren, zoals het verminderen van gevaarlijke stoffen en emissies en het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Het rapport noemt Duitsland als leider op deze markt binnen de Europese Unie. Met ongeveer 230.000 industriële robots in 2020 vertegenwoordigt Duitsland een derde van de totale Europese robotinventaris. Andere opmerkelijke landen op het gebied van robotadoptie zijn onder meer Frankrijk, met ongeveer 44.800 industriële robots, en het Verenigd Koninkrijk, met ongeveer 23.000. De integratie van robots in productieprocessen verbetert de operationele efficiëntie en productievolumes in verschillende industrieën.

De opkomst van Industrie 4.0, of de digitale industriële revolutie, is een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de marktgroei. Deze revolutie wordt gekenmerkt door verhoogde operationele flexibiliteit, verbeterde workflowsnelheden, verbeterde productkwaliteit en verhoogde fabrieksproductiviteit. Vooral de adoptie van automatiseringsoplossingen in sectoren als de automobielsector, de chemie, de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de machinebouw en de elektronica is opmerkelijk.

Ook overheidsinvesteringen in de regio stuwen deze markt vooruit. In juli 2021 kondigde de Britse regering bijvoorbeeld een investering aan van ongeveer 59,3 miljoen dollar om digitale productietechnologieën te bevorderen. Deze financiering is bestemd voor de oprichting van onderzoekscentra, een innovatiehub voor de digitale toeleveringsketen en individuele projecten gericht op het digitaliseren van toeleveringsketens in de productiesector.

Misschien vind je deze berichten ook interessant