Home Bots & Business Robots op CES 2020

Robots op CES 2020

door Pieter Werner

Vandaag begint in Las Vegas de Consumer Electronics Show, een jaarlijks evenement waar vooral veel nieuwe gadgets voor consumenten worden gepresenteerd, met hier en daar zakelijke toepassingen. Tijdens CES presenteren diverse fabrikanten hun robots, voor een deel bedoeld als speelgoed, sommigen met meer serieuze toepassingen.

Robotbediening

Het Chinese PuDuTech presenteert in Las Vegas twee robots voor zakelijk gebruik, de BellaBot en de HolaBot. Beide robots zijn bedoeld voor gebruik in de horeca. BellaBot is een robot om klanten hun maaltijd te brengen, HolaBot is bedoeld om de vaat weer op te halen.

Efficiënter dan ober

Volgens PuDuTech is veel aandacht besteed aan de interactie tussen mens en robot, en heeft BellaBot daarom ook uiterlijke kenmerken van een kat gekregen. De robot ‘kijkt’ vriendelijk als mensen hem aanraken, maar als dat te vaak gebeurt reageert de robot boos. HolaBot is vooral functioneel, met een capaciteit van 20 liter, waar 120 kleine borden, 39 grote borden en 33 kommen in kunnen. PuDuTech claimt dat de HolaBot zes keer zo efficiënt is als een menselijke ober.

Pizza’s

Een andere horecatoepassing is de pizzarobot van het Amerikaanse Picnic. Deze automated pizza assembly robot is in staat driehonderd pizza’s per uur te produceren. Deze robot, die volgens de fabrikant gebruik maakt van AI en cloudtechnologie, heeft al een succesvolle pilot gehad in het Amerikaanse sportstadion T-Mobile Park, waar de Seattle Mariners spelen.

Slimme douche

In de uitgebreide categorie ‘smart’ heeft Kohler een douchekop aangekondigd met een ingebouwde smart speaker en Amazon Alexa. Tombot toonde een robot die lijkt op een hond, bedoeld om bijvoorbeeld oude mensen gezelschap te houden. In de categorie gadgets is er ook de MarsCat, een robotkat die reageert op stemcommando’s. Eveneens in de categorie gadgets komt Charmin met de RollBot, een robot die wc-papier komt brengen als dat nodig is.

Misschien vind je deze berichten ook interessant

1 comment

Robot helpt Corona-patiënten in Chinees ziekenhuis | Rockingrobots 10 februari 2020 - 07:31

[…] een bezorgrobot van het Chinese bedrijf PuduTech, assisteert in het Chinese WenZhou ziekenhuis bij de verzorging […]

Comments are closed.