Home Bots & Brains Robot koelt zichzelf door te transpireren

Robot koelt zichzelf door te transpireren

door Pieter Werner

Onderzoekers van de Cornell University hebben een zachte robotspier ontwikkeld die zichzelf kan koelen door te transpireren. In tegenstelling tot metalen robots, die relatief snel kunnen afkoelen, houden robots die zijn gemaakt van synthetisch materiaal hun temperatuur langer vast. Hierdoor dreigt eerder oververhitting, omdat het zachte materiaal zich over het algemeen niet goed leent voor het inbouwen van ventilatoren.

Smart gel

Geïnspireerd door de manier waarop de natuur warme lichamen koelt, hebben de onderzoekers een manier gevonden om de robot te laten transpireren, en zo zichzelf te koelen. De robothanden zijn gemaakt van een hydrogel, een ‘smart gel’,  die zowel water kan vasthouden als kan reageren op temperatuurwisselingen. Wanneer de temperatuur hoger wordt krimpt het materiaal, waardoor het water eruit wordt geperst.

Drinkfunctie

Deze methode werkt volgens de onderzoekers zelfs beter en sneller dan bij mensen. Binnen dertig seconden kan de oppervlaktetemperatuur zelfs terug worden gebracht met 21 graden Celsius. Hier zorgt het materiaal zelf voor, er zijn geen speciale sensoren voor nodig. Een nadeel is dat het water wel moet worden aangevuld. Volgens de onderzoekers zou ook hier de natuur inspiratie kunnen bieden, in de vorm van een drinkfunctie in de robot.

Misschien vind je deze berichten ook interessant