Home Bots & Brains Machine learning helpt bij het vinden van nieuwe wolfraamafzettingen

Machine learning helpt bij het vinden van nieuwe wolfraamafzettingen

door Pieter Werner

Britse geologen hebben een machine learning-techniek ontwikkeld die het kan helpen bij het vinden van afzettingen van het metaal wolfraam. Wolfraam is een essentieel onderdeel van hoogwaardige staalsoorten, maar de wereldwijde productie is sterk afhankelijk van China. Westerse landen zijn daarom op zoek naar alternatieve bronnen.

Het werk, gepubliceerd in het tijdschrift Geoscience Frontiers, werd geleid door dr.Chris Yeomans, van de Camborne School of Mines, met geowetenschappers van de University of Nottingham, Geological Survey of Finland (GTK) en de British Geological Survey. Het onderzoek past machine learning toe op meerdere bestaande datasets om de geologische factoren te onderzoeken die hebben geresulteerd in bekende wolfraamafzettingen in ZW Engeland.

Over het hoofd gezien

Deze bevindingen worden vervolgens toegepast in de wijdere regio om gebieden te voorspellen waar wolfraammineralisatie waarschijnlijker is en die eerder over het hoofd is gezien. Dezelfde methodologie zou kunnen worden toegepast om te helpen bij het zoeken naar andere metalen over de hele wereld.

Inzichten

Dr. Yeomans, een postdoctoraal onderzoeker aan de Camborne School of Mines, gevestigd aan de Penryn Campus van de Universiteit van Exeter in Cornwall, zei: “We zijn erg blij met de ontwikkelde methodologie en de resultaten van deze studie. ZW Engeland is al de focus van de minerale exploratie van wolfraam in het VK, maar we wilden aantonen dat nieuwe benaderingen van machine learning aanvullende inzichten kunnen bieden en gebieden kunnen benadrukken die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien.”

Potentieel

ZW Engeland herbergt de vierde grootste wolfraamafzetting ter wereld (Hemerdon, nabij Plympton), waardoor het VK in 2017 de zesde grootste wolfraamproducent ter wereld is; de mijn wordt momenteel herontwikkeld door Tungsten West Limited. Het Redmoor tin-wolfraamproject, dat wordt ontwikkeld door Cornwall Resources Limited, is ook geïdentificeerd als een potentieel wereldwijd belangrijke minerale afzetting.

Economisch belang

De nieuwe studie suggereert dat er mogelijk een groter potentieel is voor wolfraamafzettingen en heeft lof gekregen van degenen die momenteel betrokken zijn bij de ontwikkeling van wolfraambronnen in ZW Engeland. James McFarlane, van Tungsten West, zei: “Wolfraam is pas de laatste 100 jaar van economisch belang geweest, waarin de exploratie-inspanningen voor dit kritische metaal over het algemeen van korte duur waren.”

Voorspellend model

“Als zodanig is het zeer bemoedigend om werk te zien dat erop gericht is de beschikbare gegevens holistisch te combineren om een voorspellend model voor wolfraam te ontwikkelen in een gebied met potentieel van wereldklasse”. Brett Grist, van Cornwall Resources voegde daaraan  toe: “Ons eigen werk heeft aangetoond dat het toepassen van moderne technieken deposito’s van wereldklasse kan onthullen in dit historische en wereldwijd belangrijke mijndistrict. De bewering van Dr. Yeomans dat de kans op nieuwe ontdekkingen van wolfraammineralisatie vergroot kan worden door een zwaartekrachtonderzoek met hoge resolutie, is iets waarin we een groot potentieel zien.”

“Een dergelijk programma zou inderdaad de komende jaren de nieuwe ontdekking van economisch belangrijke afzettingen van een reeks kritische metalen hier in het zuidwesten van het VK kunnen stimuleren.”

Beeld: University of Exeter

Misschien vind je deze berichten ook interessant