Home Bots in Society Profiel van innovatie in RPA: OMWB

Profiel van innovatie in RPA: OMWB

Genomineerd voor de SoftBot Awards

door Pieter Werner

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) is dit jaar genomineerd voor de SoftBot Awards. Deze nominatie is te danken aan hun innovatieve toepassing van een robot met als kerndoel de verbetering van datakwaliteit. De robot heeft meer dan een half jaar aan fulltime werk heeft bespaard. Dit heeft niet alleen geleid tot een aanzienlijke verbetering van de datakwaliteit, maar ook tot een betere vindbaarheid van dossiers, volledigere rapportages en een vermindering van de werklast voor medewerkers.

De robot heeft bij 15.000 inrichtingen, wat neerkomt op een derde van het volledige bedrijvenbestand van OMWB, diverse velden ingevuld op basis van uitgevoerde controles. Hierbij is bij ongeveer 11.000 inrichtingen de locatie aangepast om het juiste BAG-adres te weerspiegelen. Dankzij deze correcties beschikken de medewerkers van OMWB nu over accurate data in hun systeem en in rapportages. Dit komt zowel intern ten goede, als voor hun deelnemers, waaronder 25 gemeenten en de provincie Noord-Brabant. De datakwaliteit heeft een indrukwekkende sprong gemaakt van 65% naar meer dan 95%.

Daarnaast zijn de aanpassingen door de robot van onschatbare waarde gebleken voor de controle van energiegegevens. Bij elke controle, die jaarlijks zo’n 40.000 keer plaatsvindt, worden de energiegegevens nagekeken en wordt het juiste type energieverbruiker geregistreerd in overeenstemming met de Energiewet. Dit draagt bij aan een geordende en beter vindbare data binnen systemen zoals Squit 20/20 en binnenkort ook Rx.Mission.

De robot verwerkte gegevens van diverse bronnen zoals Omgevingsdossiers, Squit 20/20, Digitale checklisten, PowerBI en het eigen datawarehouse van OMWB, allemaal samengevoegd in een Excel-document. Dit project was het resultaat van een intensieve samenwerking tussen RPA, data en diverse collega’s uit verschillende afdelingen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant