Home Bots & Business Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

door Pieter Werner

Spacemaker, onderdeel van Autodesk, heeft een microclimate analysis AI-tool gelanceerd om architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars te helpen hitte-eilanden te voorkomen en met duurzame oplossingen te komen die steden klimaatbestendiger maken.

Elk jaar wordt onze planeet warmer, wat zich uit in klimaatveranderingen. In steden veroorzaken grote betonmassa’s en het gebrek aan groen de zogenaamde stedelijke hitte-eilanden (UHI), waarbij de temperatuurverschillen tussen stedelijke gebieden en de omliggende gebieden zo groot zijn, dat ze grote invloed hebben op de manier van leven en werken. Steden willen dit probleem tegen gaan en de druk voor architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars wordt groter om met klimaatbestendige oplossingen te komen die hittestress en wateroverlast minimaliseren.

Microclimate analysis is de eerste gebruiksvriendelijke visuele AI-tool waarmee plannings- en ontwerp-teams het thermische comfort van buitenruimtes correct kunnen beoordelen, probleemgebieden kunnen opsporen en optimale oplossingen kunnen simuleren om in een vroeg stadium, voordat belangrijke ontwerpbeslissingen worden genomen, grote, kosteneffectieve veranderingen door te voeren. Microclimate analysis maakt deel uit van Spacemaker’s real-time analyse functie waarmee in een vroeg stadium getest kan worden hoe ontwerpen worden beïnvloed door omgevingsfactoren als geluid, daglicht en wind.

Stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken

“Thermisch comfort en de gebouwde omgeving zijn twee zijden van dezelfde medaille, aangezien de invloed van wind en zon op een locatie gerelateerd is aan fundamentele beslissingen over de footprint en de vorm van gebouwen. Helaas wordt in de meeste gevallen in een te laat stadium rekening gehouden met thermisch comfort, waardoor cruciale onderdelen van de duurzaamheidsstrategie van een stad ineffectief kunnen worden”, zegt Håvard Haukeland, co-founder van Spacemaker en Senior Director bij Autodesk. “Planners en ontwerpers worden dan gedwongen om problematische grootschalige problemen aan te pakken met kleinschalige, maar dure aanpassingen en verbeteringen, met groot risico op vertragingen”.

Europese steden zijn niet berekend op de hitte waarmee zij nu en in de toekomst te maken hebben. In Noord-Europa bijvoorbeeld is het ontwerp van particuliere woningen er van oudsher op gericht de warmte binnen te houden – er is weinig nagedacht over hoe die warmte buiten kan worden gehouden. Maar zelfs in Zuid-Europa, waar de zomers meestal warmer zijn, vormen steeds extremere weersomstandigheden een uitdaging voor het huidige gebouwenbestand.

“De microclimate analysis-tool is een belangrijke stap om ontwerpers de juiste instrumenten te geven om vanaf dag één slimmere beslissingen te nemen op basis van data. Dit resulteert in oplossingen die de gevolgen van klimaatverandering verminderen en stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken” concludeert Haukeland.

Resultaatgerichte ontwerpbeslissingen

Er bestaan al methoden voor het berekenen van het stedelijk hitte-eilandeffect, maar deze zijn vaak alleen te gebruiken door deskundigen en experts, het duurt uren om ze uit te voeren, of ze visualiseren data niet. Spacemaker’s microclimate analysis is snel, intuïtief en zeer visueel, zodat het hele bouwteam snel kan zien welke invloed ontwerpbeslissingen hebben op temperatuur, en vervolgens eventuele problemen efficiënt en effectief kan oplossen.

Gebruikers kunnen eenvoudig het percentiel aanpassen om te zien hoe de locatie reageert op extremen, bijvoorbeeld op een hete zomerdag, en de resultaten vervolgens direct bekijken op een Thermisch Comfort kaart. Daarmee kunnen gebruikers het relevante tijdsbestek en de temperaturen die zij als comfortabel beschouwen, aanpassen. Binnen enkele seconden toont de kaart hef effect. Microclimate analysis biedt, samen met de andere analyse-functies van Spacemaker, een nieuw hulpmiddel om resultaatgerichte ontwerpbeslissingen te nemen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant