Home Bots & Business Onbemande tractor bewerkt zelfstandig volledige akker

Onbemande tractor bewerkt zelfstandig volledige akker

door Pieter Werner

Een autonome tractor van AgXeed is in staat om zelfstandig een volledige akker te bewerken. De software hiervoor is ontwikkeld door Nobleo Technology uit Eindhoven. Dit ingenieursbureau Nobleo Technology is gespecialiseerd in autonomie, intelligentie en mechatronische systemen.

Zo is in de afgelopen jaren de Nobleo Autonomie Core (NAC) ontwikkeld, waarmee bedrijven hun producten volledig autonoom kunnen laten rijden of varen. De Nobleo Autonomie Core kan met behulp van verschillende sensoren (camera, lidar, radar etc) en sensor fusion, zeer nauwkeuring de robot lokaliseren en navigeren. Zo kan een volledig traject worden gepland en gevolgd.

Kostenbesparingen

Een recente toepassing is de nieuwe, volledig autonome landbouwtractor die is ontwikkeld door AgXeed, fabrikant van landbouwmachines. Volgend jaar introduceert het bedrijf hun onbemande tractor, die niet alleen de kostenbesparingen en precisie biedt die gepaard gaan met autonoom werken, maar ook een van de grootste problemen oplost waarmee de boeren van vandaag te maken hebben: het probleem van bodemverdichting.

Cloud

“De nieuwe tractor zal een geavanceerd ecosysteem bevatten dat in de cloud gedetailleerde kaarten en routeplanningsstrategieën opslaat voor alle velden waarin hij wordt ingezet”, zegt Lars Schmitz van AgXeed. “Dit betekent dat de tractor jaar in jaar uit exact dezelfde rijstroken op elk veld kan volgen, waardoor de vloek van bodemverdichting tot een minimum wordt beperkt. Bovendien, omdat een autonoom voertuig effectief 24/7 kan werken, kan een kleinere tractor worden gebruikt voor die grote gebieden waar voorheen zeer zware machines nodig waren. En deze gewichtsvermindering (vijf ton in plaats van 25) minimaliseert de bodemverdichting nog meer. ”

Portfolio

“We hebben een groot portfolio van succesvolle autonome voertuigen, allemaal onlangs geïntroduceerd”, zegt Tim Clephas, Mechatronics Engineer bij Nobleo. “We hebben dus veel ervaring op dit gebied. Maar ik denk dat de meeste van onze klanten voor Nobleo kiezen omdat we vasthouden aan open platforms en gestandaardiseerde subsystemen. Dit betekent dat we een volledig nieuw autonomiesysteem kunnen ontwikkelen met behulp van de ontwikkelingen die we al op de markt hebben gebracht. Je zou kunnen zeggen dat veel van wat we aanbieden ‘kant-en-klaar’ is.”

Uitdagingen

“Maar het is natuurlijk niet allemaal ‘klik-en-plaats’, elk autonoom voertuig heeft zijn eigen unieke reeks uitdagingen, en dat is waar onze nauwe samenwerking met onze mede-ontwikkelaars om de hoek komt kijken. AgXeed kent bijvoorbeeld de tractortechnologie. Ze weten bijvoorbeeld het beste wat de tractor aan het einde van een sectie moet doen, wanneer ze het uitrustingsstuk moeten optillen, hoe ze moeten draaien, het gereedschap weer moeten neerleggen en doorgaan. Ze weten zelfs alles van RTK-gps-systemen die uiterst nauwkeurig manoeuvreren.”

Driverless

“Maar ze besloten om samen met ons hun driverless-systeem te ontwikkelen, omdat wij de specialisten zijn in autonomie voor niet-autotoepassingen. Zo kunnen we adviseren welk navigatiesysteem het meest geschikt is voor elke specifieke omgeving. We hebben unieke expertise in algoritmen voor detectie en signaalverwerking. We weten bijvoorbeeld hoe we een indirect aangedreven actuator kunnen creëren met de voordelen van een directe aandrijving. En we weten hoe we de actuatorselectie kunnen optimaliseren om de voordelen van hoge kracht in evenwicht te brengen met de ‘kosten’ van extra massa.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant