Home Bots & Business Nederlandse Tesla-fabriek geen ‘poort naar Europa’ meer

Nederlandse Tesla-fabriek geen ‘poort naar Europa’ meer

door Marco van der Hoeven

De productie van de Nederlandse Tesla-fabriek is de afgelopen tijd fors teruggelopen, zo meld het FD. De elektrischer auto, die tevens een van de eerste autonome voertuigen moet worden op de openbare weg, wordt aanzienlijk minder verkocht. Daarvoor zijn verschillende redenen, waaronder de coronacrisis, het wegvallen van de fiscale voordelen en de openring van een megafabriek in Berlijn.

De fabriek van Tesla in Tilburg werd een aantal jaren geleden door de fabrikant nog gepresenteerd als de poort naar Europa voor Tesla. Aanvankelijk zorgde de fabriek voor verdubbeling van de productiecapaciteit tot 450 auto’s per week voor de Europese markt. De onderdelen kwamen aan in containers vanuit de Amerikaanse fabriek in Fremont, en worden in Tilburg geassembleerd tot een volwaardige Tesla S. Later kwam daar de Tesla X bij.

Berlijn

Maar door een combinatie van factoren is de productie aanzienlijk lager dan de capaciteit. Door de coronacrisis is de autoverkoop al aanzienlijk lager. Maar ook het wegvallen van de aanvankelijk forse fiscale voordelen bij het aanschaffen van een Tesla zorgen voor een verder afnemende vraag. Intern speelt bovendien de beslissing om een megafabriek te openen in Berlijn, waardoor het belang van de fabriek in Tilburg nu vooral is om de eindassemblage te doen van auto’s om zo de invoerheffingen beperkt te houden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant