Home Bots in Society Nederlandse consument terughoudend over gebruik Generatieve AI door bedrijven

Nederlandse consument terughoudend over gebruik Generatieve AI door bedrijven

door Pieter Werner

Nieuw internationaal onderzoek toont aan dat Nederlanders minder enthousiast zijn over het gebruik van Generatieve AI (GenAI) door bedrijven dan hun internationale tegenhangers. De studie, uitgevoerd door Thoughtworks, een wereldwijd technologieadviesbureau, en gepubliceerd onder de titel ‘GenAI: What consumers want’, ondervroeg 10.000 consumenten over hun vertrouwen in bedrijven die GenAI-tools gebruiken.

De resultaten tonen aan dat slechts 16% van de Nederlandse respondenten positief is over GenAI, vergeleken met een wereldwijd gemiddelde van 30%. Nog opvallender is dat slechts 22% van de Nederlanders aangeeft zaken te willen doen met bedrijven die GenAI implementeren, terwijl dit wereldwijd gemiddelde op 43% ligt.

Daarnaast bleek dat 51% van de Nederlanders gelooft dat regelgeving de innovatie door bedrijven niet mag hinderen, maar ze benadrukken wel het belang van transparantie over het gebruik van GenAI. Dit weerspiegelt een bredere trend waarin 75% van de Nederlandse consumenten het gevoel heeft dat de samenleving de snelle ontwikkelingen in AI-technologie niet kan bijhouden.

Martin ter Horst, managing director van Thoughtworks Nederland en Scandinavië, benadrukte de noodzaak voor zowel bedrijven als de overheid om samen te werken aan transparantie, regelgeving en ethische normen rondom AI. Hij suggereert dat de Nederlandse terughoudendheid voortkomt uit zorgen over dataprivacy en andere ongewenste effecten en toepassingen van de technologie.

Het onderzoek benadrukt verder de behoefte aan duidelijke regelgeving voor het verantwoord gebruik van GenAI. Een overweldigende 88% van de Nederlandse respondenten vindt dat overheidsregulering essentieel is om ervoor te zorgen dat bedrijven GenAI op een verantwoorde manier gebruiken. Bovendien vindt 80% van de Nederlandse consumenten transparantie en rechtvaardigheid cruciaal bij het gebruik van GenAI door bedrijven.

Misschien vind je deze berichten ook interessant