Home Bots & Brains EU financiert project om sociale samenwerking tussen mens en robot te bevorderen

EU financiert project om sociale samenwerking tussen mens en robot te bevorderen

door Pieter Werner

Roboverse Reply leidt het door de EU gefinancierde project Fluently. Dit initiatief heeft als hoofddoel het creëren van een platform dat oprechte sociale samenwerking tussen mensen en robots in industriële omgevingen stimuleert, door de nieuwste besluitvormingsontwikkelingen op het gebied van AI te integreren.

Het driejarige project richt zich op de ontwikkeling van een platform en draagbaar apparaat voor industriële werknemers en robots. Dit zal machines in staat stellen spraak, inhoud en toon nauwkeuriger te interpreteren en gebaren direct om te zetten in robotopdrachten. Bovendien heeft het project de ambitie om een trainingscentrum, genaamd “Fluently RoboGym”, op te richten waar industriële werknemers en robots kunnen trainen om tijdens productieprocessen soepel samen te werken.

De verwachte toepassingen voor de samenwerking tussen mens en robot zijn gericht op cruciale waardeketens in de Europese industrie van de toekomst. Voorbeelden zijn taken die fysieke inspanning vergen, maar ook menselijke expertise vereisen, zoals het uit elkaar halen en recyclen van lithiumcelbatterijen, onderhoudsprocessen in de luchtvaart en het vernieuwen van complexe industriële onderdelen met behulp van additieve productie.

Aan het project nemen 22 partners deel, waaronder de Zwitserse universiteit SUPSI. Anna Valente, hoofd van het SUPSI-laboratorium voor automatisering, robotica en machines, en lid van de Zwitserse Wetenschapsraad, zei: “Met Fluently willen we robots trainen om optimale teamleden te worden die menselijke werknemers ondersteunen. Als wetenschappelijke en technische coördinatoren zien we Fluently als een essentiële stap voorwaarts in geavanceerde mens-robot samenwerking, waarbij beste praktijken worden bevorderd en meer inclusieve en interactieve ecosystemen worden gecreëerd.”

Na een succesvol eerste ontwikkelingsjaar te hebben afgerond en de aanvankelijke doelstellingen te hebben behaald, ligt de focus nu op drie kernwerkpakketten:

  1. Ontwerp van de Fluently-eenheid, inclusief apparaatontwerp, softwaretests en integratie in draagbare systemen en robotica.
  2. Ontwikkeling van AI-modellen, met nadruk op architecturaal ontwerp, edge computing, training van het Robo-Gym model en ondersteuning voor samenwerking tussen mens en robot.
  3. Opzet en uitvoering van Robo-Gym, waaronder specificaties, doelstellingen en de bouw van drie trainingszones.

Misschien vind je deze berichten ook interessant