Home Bots in Society Mobiele tilrobot helpt bij tillen en revalidatie van patiënten

Mobiele tilrobot helpt bij tillen en revalidatie van patiënten

door Marco van der Hoeven

Het Deense PTR Robots, dochter van Blue Ocean Robotics, heeft een robot ontworpen die patiënten kan mobiliseren en verplaatsen. De PTR-robot werd samen met medische zorgverleners ontwikkeld en is de eerste mobiele, intelligente robotoplossing die zich op flexibele wijze binnen de gezondheidszorg- en verpleegsector kan bewegen.

De robot helpt bij de transfer en revalidatie van mensen met verminderde functies en ontlast tegelijkertijd het verplegend personeel van arbeidsintensieve taken. Een PTR-robot vermindert ook het infectierisico omdat slechts één verzorger aanwezig hoeft te zijn om de patiënt te verplaatsen.

Letsel

Een op de vier bedlegerige patiënten in het ziekenhuis is niet zelfredzaam en heeft hulp nodig om zich te verplaatsen en bij de revalidatie. Deze behoefte is nog groter in verpleeghuizen. Volgens de WHO vertegenwoordigt letsel na tillen een derde van alle bedrijfsongevallen onder verpleegkundigen.

Stappen

“Veel verpleegtehuizen, ziekenhuizen en instellingen zijn zeer geïnteresseerd in onze patiënttransfer- en -revalidatierobot. Als iemand op leeftijd zijn of haar heup breekt, kan de robot hem/haar na de operatie helpen om rechtop te staan. De robot begeleidt de patiënt ook bij het nemen van de eerste stappen na de ingreep,” zegt Lone Jager Lindquist CEO, PTR Robots.

De robotlift van PTR Robots is zo ontworpen dat deze kleiner gemaakt kan worden, zodat deze gemakkelijk door een gewone deur past. Dit betekent dat de robot flexibeler is dan traditionele, stationaire plafondliften.

UV

“Met PTR Robots hebben we een gloednieuwe productcategorie gecreëerd op het gebied van patiënttransfer en -revalidatie, vergelijkbaar met wat we samen met onze dochteronderneming UVD Robots hebben gedaan op het gebied van UV-desinfectie,” aldus Claus Risager, CEO van Blue Ocean Robotics en voorzitter van de raad bij PTR Robots.

UVD-robots worden wereldwijd ingezet bij de desinfectie van ziekenhuizen, hotels, levensmiddelenbedrijven, cleanrooms in de farmaceutische industrie, luchthavens, treinstations, peuterspeelzalen en meer.

Misschien vind je deze berichten ook interessant