Home Bots & Business KUKA komt met AR voor robots

KUKA komt met AR voor robots

door Marco van der Hoeven

KUKA heeft KUKA.MixedReality geïntroduceerd, software die augmented reality (AR) gebruikt om het inzetten van robots te vergemakkelijken. Deze software toont de omgeving van de robotcel op een smartphone, wat bijdraagt aan een snelle en veilige opstart. Het grootste voordeel is potentiële problemen identificeren voordat de robot in werking treedt, zonder complexe extra apparatuur.

Met KUKA.MixedReality kunnen gebruikers visualiseren hoe een robot zich zou bewegen, bijvoorbeeld met een virtuele grijper. Als er in de AR-omgeving mogelijke botsingen worden gedetecteerd, kunnen zij deze tijdig in de werkelijke omgeving aanpakken om schade aan de robot of grijper te voorkomen. De software bestaat uit twee componenten: de KUKA.MixedReality Assistant app en het KUKA.MixedReality Safe technologiepakket, dat geïnstalleerd wordt op de robotcontroller.

Een belangrijk kenmerk van KUKA.MixedReality is de eenvoudige installatie, door het downloaden van een gratis Assistant app op e smartphone of tablet via de Apple App Store of Google Play Store. Deze app verbindt zich met de robot via WLAN en een router of toegangspunt (niet van KUKA) en toont alle relevante informatie op het mobiele apparaat. Er is geen noodzaak voor een AR-bril of andere speciale hardware. Alleen het KUKA.MixedReality Safe technologiepakket moet op de robotcontroller geïnstalleerd worden, samen met een van de KUKA.SafeOperation technologiepakketten voor veilige functies.

De KUKA.MixedReality Assistant app toont real-time diverse belangrijke variabelen direct op de robot, zoals bewakingsruimtes en veiligheidsgerichte gereedschappen. Gebruikers kunnen ook de configuratieparameters van deze ruimtes of gereedschappen inzien. Geïnteresseerden kunnen de app nu al downloaden en uitproberen, inclusief een demomodus om de functies zonder een echte robot te testen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant