Home Bots & Business Google lanceert Gemini AI

Google lanceert Gemini AI

door Marco van der Hoeven

Google heeft Gemini AI aangekondigd, hun grootste en meest geavanceerde AI model tot nu toe. Sundar Pichai, CEO van Google en Alphabet, beschrijft Gemini als een multimodaal model, wat betekent dat het in staat is om verschillende soorten informatie – zoals tekst, code, audio, afbeeldingen en video – te verwerken en te integreren.

Deze flexibiliteit maakt Gemini tot een veelzijdig instrument voor een breed scala aan toepassingen. Het model is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van diverse teams bij Google, inclusief Google Research en Google DeepMind.

De eerste versie van Gemini, Gemini 1.0, is beschikbaar in drie varianten: Gemini Ultra, Gemini Pro en Gemini Nano. Gemini Ultra is het grootste model, bedoeld voor complexe taken. Gemini Pro biedt uitgebreide schaalbaarheid voor een reeks van toepassingen, terwijl Gemini Nano, de meest efficiënte versie, speciaal ontworpen is voor gebruik op apparaten.

Op het gebied van prestaties heeft Gemini Ultra indrukwekkende resultaten behaald. Het model heeft de beste huidige resultaten in 30 van de 32 algemeen gebruikte academische benchmarks voor grote taalmodellen (LLM) overtroffen. Met een score van 90,0% is Gemini Ultra het eerste model dat beter presteert dan menselijke experts op het gebied van Massive Multitask Language Understanding (MMLU), een uitgebreide test die 57 vakgebieden bestrijkt, waaronder wiskunde, ethiek en meer.

Google benadrukt met Gemini het belang van verantwoorde en ambitieuze AI-ontwikkeling. Het bedrijf zet zich in voor het integreren van veiligheidsmaatregelen en het samenwerken met overheden en deskundigen om risico’s te beperken naarmate AI verder ontwikkelt. Deze benadering weerspiegelt Google’s voortdurende investering in AI-principes, die de ontwikkeling en toepassing van hun technologie leiden.

Foto: Google

Misschien vind je deze berichten ook interessant