Home Bots & Business Gartner: wereldwijde IT-uitgaven groeien 6,2% in 2021

Gartner: wereldwijde IT-uitgaven groeien 6,2% in 2021

door Marco van der Hoeven

De wereldwijde IT-uitgaven zullen naar verwachting in 2021 in totaal $ 3,9 biljoen bedragen, een stijging van 6,2% ten opzichte van 2020, volgens de laatste voorspelling van Gartne. Wereldwijd daalden de IT-uitgaven met 3,2% in 2020, omdat CIO’s prioriteit gaven aan uitgaven voor technologie en diensten die ‘ mission-critical ”ware in de beginfase van de pandemie.

De ongekende snelheid van digitale transformatie in 2020 om te voldoen aan telewerken, onderwijs en nieuwe sociale normen, maakte lockdowns en sociale afstandsmaatregelen tot een tweesnijdend zwaard – een die het negatieve effect van de pandemie op IT-uitgaven in het nieuwe jaar heeft verminderd.

Zekerheid

“CIO’s moeten in 2021 een evenwicht vinden: geld besparen en IT uitbreiden”, zegt John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President bij Gartner. “Nu de economie terugkeert naar een zekerheidsniveau, investeren bedrijven in IT op een manier die in overeenstemming is met hun groeiverwachtingen, niet met hun huidige omzetniveau. Digitaal zakendoen, gedreven door projecten met een korte time-to-value, zal in 2021 meer geld en aandacht op directieniveau krijgen. ”

Alle IT-bestedingssegmenten zullen naar verwachting in 2021 weer groeien. Enterprise-software zal naar verwachting het sterkst herstellen (8,8%) naarmate werkomgevingen op afstand worden uitgebreid en verbeterd. Hardware zal in 2021 de op één na hoogste groei zien (8%) en zal naar verwachting $ 705,4 miljard aan IT-uitgaven bereiken.

Apparaten

“Er is een combinatie van factoren die de markt voor devices stimuleert”, zegt Lovelock. “Omdat landen dit jaar onderwijs op afstand voortzetten, zal er vraag zijn naar tablets en laptops voor studenten. Op dezelfde manier industrialiseren organisaties werk op afstand voor werknemers omdat quarantainemaatregelen werknemers thuis houden en dankzij budgetstabilisatie kunnen CIO’s herinvesteren in activa die in 2020 bevroren waren.”

Tot 2024 zullen bedrijven worden gedwongen om plannen voor digitale bedrijfstransformatie met ten minste vijf jaar te versnellen om te overleven in een post-COVID-19-wereld die een permanent hogere acceptatie van extern werk en digitale touchpoints vereist. Gartner voorspelt dat de wereldwijde IT-uitgaven voor werken op afstand in 2021 in totaal 332,9 miljard dollar zullen bedragen, een stijging van 4,9% vanaf 2020.

Hyperautomatisering

“Digitaal zakendoen is de dominante technologietrend eind 2020 en begin 2021 met gebieden als cloud computing, kernbedrijfstoepassingen, beveiliging en klantervaring voorop. Optimalisatie-initiatieven, zoals hyperautomatisering, zullen worden voortgezet en de focus van deze projecten zal blijven op het teruggeven van geld en het elimineren van werk uit processen, niet alleen uit taken, ” zegt Lovelock.

Ondanks de beschikbaarheid van COVID-19-vaccins, zal het virus in 2021 gezondheidsinterventies van de overheid blijven vereisen. Niet-COVID-19 geopolitieke factoren zoals de Brexit en de spanning tussen de VS en China zullen ook het herstel in sommige regio’s belemmeren.

Herstel

Over het algemeen zal het wereldwijde herstel terug naar de bestedingspercentages van 2019 pas in 2022 plaatsvinden, hoewel veel landen mogelijk eerder herstellen. Industrieën waar mensen samenkomen, zoals restaurants, reizen en entertainment, zullen het lang moeilijk hebben.

“COVID-19 heeft het technologische evenwicht van veel industrieën verschoven”, aldus Lovelock. “In 2021 komt er een grotere mate van digitalisering van interne processen, toeleveringsketen, klant- en partnerinteracties en dienstverlening, waardoor IT de transitie kan maken van het ondersteunen van het bedrijf naar het bedrijf. De grootste verandering dit jaar zal zijn hoe IT wordt gefinancierd, niet per se hoeveel IT wordt gefinancierd. ”

Misschien vind je deze berichten ook interessant