Home Bots & Brains Fujitsu ontwikkelt 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu ontwikkelt 36 qubit kwantumsimulator

door Pieter Werner

Fujitsu heeft ’s werelds snelste kwantumcomputersimulator ontwikkeld, die 36 qubit kwantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PRIMEHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX CPU die ’s werelds snelste supercomputer, Fugaku, aandrijft.

De nieuwe kwantumsimulator kan de kwantumsimulatorsoftware Qulacs met hoge snelheid parallel uitvoeren, waarbij hij ongeveer twee keer zo goed presteert als andere kwantumsimulators in 36 qubit kwantumbewerkingen. De nieuwe kwantumsimulator van Fujitsu slaat een belangrijke brug naar de ontwikkeling van kwantumcomputertoepassingen, die naar verwachting in de komende jaren in de praktijk zullen worden toegepast.

Dankzij deze doorbraak starten Fujitsu en Fujifilm Corporation vanaf 1 april 2022 een gezamenlijk onderzoek naar kwantumcomputertoepassingen op het gebied van de materiaalkunde. Het doel van Fujitsu is om in September 2022 een kwantumcomputer met 40 qubits te ontwikkelen en meer gezamenlijke onderzoeken te starten naar kwantumtoepassingen, met klanten werkzaam in onder andere de financiële- en geneesmiddelensector.

Vivek Mahajan, Corporate Executive Officer, CTO Fujitsu Limited, licht toe: “We staan nu aan het begin van een nieuw tijdperk in computertechnologie. Deze nieuwe kwantumsimulator willen we in de toekomst inzetten voor onze klanten om de ontwikkeling van kwantumtoepassingen te versnellen. Door maatschappelijke problemen op te lossen hopen we uiteindelijk bij te dragen aan een duurzame wereld.

Misschien vind je deze berichten ook interessant