Home Bots & Brains Markt: gebruik AI voor kankerdiagnostiek

Markt: gebruik AI voor kankerdiagnostiek

door Pieter Werner

De wereldwijde markt voor AI in kankerdiagnostiek zal naar verwachting in 2030 een omvang van USD 996,1 miljoen bereiken en zal naar verwachting groeien met een CAGR van 28,0% van 2022 tot 2030 volgens een nieuw rapport van ResearchAndMarkets.com.

De toenemende prevalentie van kanker en de groeiende vraag naar de vroege opsporing van de aandoening zijn enkele van de belangrijkste factoren die de markt aandrijven. De toenemende prevalentie van kanker wereldwijd zal naar verwachting de vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) in de diagnostiek van kanker vergroten en zo bijdragen aan de marktgroei.

Volgens gegevens gepubliceerd door de American Cancer Society werden in 2021 1,9 miljoen nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd en vielen er meer dan 600.000 doden in de VS. en toenemende acceptatie van digitalisering in de ziekenhuizen zullen naar verwachting de belangrijkste drijfveren voor de markt zijn.

De toegenomen vraag om kanker nauwkeurig en effectief te diagnosticeren zal naar verwachting de acceptatie van de technologie voor diagnose verder vergroten. Volgens een artikel van de NCBI in april 2022 verhoogde AI-geassisteerde colonoscopie bijvoorbeeld het detectiepercentage van adenoom tot 29% in vergelijking met conventionele colonoscopie, wat ongeveer 20% was.

Dit is belangrijk omdat een toename van 1% in de detectiegraad van adenoom geassocieerd is met een afname van 3% in de prevalentie van colorectale kanker. AI maakt de integratie mogelijk van een breed scala aan streams, zoals genomics, EPD, radiografische beelden, pathologie en sociale netwerken om klinische beslissingen te voorspellen, wat naar verwachting de uitkomst voor de patiënt zal verbeteren.

Bovendien hebben verschillende regeringen hun IT-uitgaven voor de gezondheidszorg verhoogd, wat naar verwachting de gezondheidszorginfrastructuur in verschillende regio’s zal verbeteren. Zo stegen de IT-uitgaven voor de gezondheidszorg van de Amerikaanse overheid van 119,5 miljard in 2020 tot 176,5 miljard in 2021.

Verwacht wordt dat toenemende initiatieven van de overheid om de acceptatie van AI-ondersteunde technologieën voor de diagnose van kanker te vergroten, de marktgroei zullen stimuleren. NITI Aayog, de denktank voor overheidsbeleid van de Indiase regering, heeft bijvoorbeeld tot doel een Imaging Biobank op te bouwen in samenwerking met het Department of Biotechnology, waarin het een database zal creëren van kankergerelateerde pathologie- en radiologiebeelden van meer dan 20.000 profielen van patiënten.

Verwacht wordt dat een toenemend aantal initiatieven van de belangrijkste spelers op de markt, samen met de opkomst van ondernemende startups die innovatieve oplossingen voor AI in de diagnostiek ontwikkelen, de markt zal aandrijven.

Xilis, een in North Carolina gevestigde startup, werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een precisie-oncologie-ontwikkelingsplatform voor oncologen dat helpt om de zorgresultaten voor patiënten te verbeteren. Bovendien wordt verwacht dat meer financiering voor deze startups door de publieke en private spelers de marktgroei zal stimuleren.

“AI In Cancer Diagnostics Market Size, Share & Trends Analysis Report by Component (Software Solutions, Hardware, Services), by Cancer Type, by End-user, by Region, and Segment Forecasts, 2022-2030”

Misschien vind je deze berichten ook interessant