Home Bots in Society Duits ziekenhuis installeert chirurgische robot

Duits ziekenhuis installeert chirurgische robot

door Marco van der Hoeven

Klinikum Chemnitz, een ziekenhuis in Saksen, is het eerste Duitse ziekenhuis dat Versius heeft neergezet, een chirurgisch robotsysteem van CMR Surgical. Het is nu in gebruik in meer dan 1.000 klinische gevallen in Europa, Australië en India. Versius zal door Klinikum Chemnitz worden gebruikt in een breed scala van laparoscopische procedures. Daarnaast zal het ziekenhuis in samenwerking met internationale experts een vroegtijdig klinisch programma starten om het gebruik van Versius bij thoracale aandoeningen te onderzoeken.

Duitsland is een van de grootste markten voor chirurgische robotica in Europa. Het land staat bekend om de vroege acceptatie en ontwikkeling van geavanceerde medtech-innovaties en vorig jaar bevestigde de regering € 3 miljard financiering voor ziekenhuizen om hun digitalisering te stimuleren – inclusief de introductie van meer chirurgische robotica. Klinikum Chemnitz wordt in Duitsland algemeen erkend als leider in digitaal geïntegreerde oplossingen voor de gezondheidszorg.

Gezondheidszorg

Per Vegard Nerseth, Chief Executive Officer van CMR merkte op: “Deze lancering in Duitsland toont de waarde van Versius voor een van de meest vooraanstaande gezondheidszorgsystemen ter wereld. We zijn verheugd om vandaag ons eerste systeem te installeren in een van de meest vooruitstrevende ziekenhuizen van Duitsland. Duitsland is marktleider in Europa en effent de weg voor ons om de uitrol van Versius in een aantal nieuwe markten in Europa de komende maanden verder te versnellen.”

Complex

Laparoscopische procedures gaan gepaard met een breed scala aan voordelen voor de patiënt; Veel zijn echter zeer complex en wanneer ze handmatig worden uitgevoerd, zonder de hulp van robotica, kunnen ze een enorme fysieke belasting voor chirurgen stellen. Versius is ontworpen met het oog op ergonomie om stress en vermoeidheid voor chirurgen te verminderen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant