Home Bots & Brains Deloitte zet AI in voor research in belastingwetgeving

Deloitte zet AI in voor research in belastingwetgeving

door Pieter Werner

Deloitte heeft tax-i geïntroduceerd, een virtuele research assistent voor belastingwetgeving. Deze tool moet inzichten gaan bieden in juridische documenten die gebruikt kunnen worden voor voor efficiënter onderzoek, statistische onderbouwing en het beoordelen van belastingzaken. 

Zeven miljoen documenten

Bij de ontwikkeling is Tax-i gevoed met zeven miljoen juridische documenten, en dat aantal zal blijven groeien. Hiermee kunnen gebruikers snel online zoeken in rechtszaken. 

Juridisch advies

Tax-i is begonnen als start up bij Deloitte’s Tax & Legal Indirect Tax, waar gekeken werd naar het inzetten van Artificial Intelligence (AI) bij juridisch advies. Daarop zijn juridische databanken ingelezen en rechtszaken geclassificeerd voor analyse.

Voorspelling

Op het gebied van belastingzaken van het Europese Hof van Justitie is tax-i volgens Deloitte in staat om, op basis van casuïstiek die een gebruiker van de tool invoert, te voorspellen wat de uitspraak van het Europees Hof van Justitie waarschijnlijk zal zijn. 

Model

Deze voorspellingen komen binnen enkele seconden dankzij een machine learning-algoritme dat is getraind om patronen in belastingzaken te herkennen en een geavanceerd model te creëren. Via netwerkvisualisaties, samenvattingen, uitgebreide zoekfuncties, statische analyses en deep learning geeft de software vervolgens juridisch inzicht.

Voorbereidend werk

Hiermee doet AI het voorbereidende juridische werk dat meestal vrij repetitief is, zoals zoeken naar relevante jurisprudentie, analyseren van uitspraken en het beoordelen van de haalbaarheid van een belastingzaak.

Misschien vind je deze berichten ook interessant