Home Bots & Business Cleveron en DPD testen autonome bezorging in Nederland

Cleveron en DPD testen autonome bezorging in Nederland

door Pieter Werner

Een onbemand autonoom voertuig  van het in Estland gevestigde technologiebedrijf Cleveron heeft in Eindhoven deelgenomen aan een 5-daags proefproject, uitgevoerd met DPD Nederland. Dit moet het startpunt zijn voor het introduceren van autonome bezorgdiensten op de openbare weg in Nederland.

De snelle groei van e-commerce heeft het speelveld veranderd voor bedrijven die actief zijn in de retail- en logistieke sector. Bijblijven met consumententrends vraagt ​​om een ​​moderne aanpak; daarom is het toepassen van nieuwe technologieën en slimme oplossingen essentieel. Cleveron en zijn robotkoerier, Cleveron 701, willen daarop inspelen.

Cleveron 701 is een onbemand autonoom bestelvoertuig in Europa met een vergunning om op de openbare weg te rijden. Het is ontworpen als multifunctioneel bezorgplatform waaraan de operator geschikte aanpassingen kan toevoegen om aan verschillende bezorgbehoeften te voldoen.

Consumenten

Voor de consumenten blijft het bestelproces vergelijkbaar met elke andere service. Aan de operationele kant, waar het leveringsproces autonoom is, wordt elke robot op afstand bewaakt door een teleoperator. Teleoperators helpen autonome robots bij het managen van lastige situaties in het verkeer, wat resulteert in een veilige en stabiele reis door de stad.

Naarmate de technologie van Cleveron evolueert, zal een verhouding van 1:10 worden bereikt. Dit betekent dat slechts één teleoperator een vloot van 10 autonome bestelwagens zal bewaken. Dit verlaagt de last-mile bezorgkosten drastisch en lost de uitdagingen van chauffeurstekorten in de logistieke sector op.

Pilot

“DPDgroup is een innovatieleider in de logistieke sector en we zijn verheugd dat we samen met DPD Nederland een verkennende pilot hebben uitgevoerd om de ontwikkeling van robotkoeriersdiensten vooruit te helpen. We zullen onze oplossingen blijven ontwikkelen en verbeteren om last-mile leveringen sneller te laten verlopen, efficiënter en duurzamer. Dit zal zowel bedrijven als consumenten ten goede komen”, legt de CEO van Cleveron, Arno Kütt, uit.

Jorin Aardoom, Manager Data & Innovation bij DPD Nederland: “Bij DPD Nederland streven we er elke dag naar om het beter te doen voor onze pakketverzenders en -ontvangers. We zijn trots om te experimenteren met innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst in pakketbezorging. pilot van autonome bezorging samen met Cleveron liet veelbelovende resultaten zien. DPD Nederland is verheugd om meer innovatieve oplossingen te onderzoeken ter ondersteuning van een toekomst in groene, duurzame bezorging en mobiliteit.”

Tot dusverre had het voertuig door de Estse stadsstraten gereden; dit is de eerste ervaring van het voertuig met het besturen en bezorgen van pakketten in het buitenland. Het blijkt dat het thuisvoordeel geen belangrijke factor is. Het voertuig kan overal met succes rijden en wordt zelfs vanuit Estland, zo’n 1500 kilometer verwijderd van Nederland, door een teleoperator beveiligd.

Misschien vind je deze berichten ook interessant