Home Bots & Business Case: Amalthea verbetert bedrijfsprocessen met AI

Case: Amalthea verbetert bedrijfsprocessen met AI

Leverancier van geitenkaas en biologische koeienkaas verwacht 500.000 euro te besparen voor elke procent opbrengststijging

door Marco van der Hoeven

Infor gaat bij Amalthea, leverancier van geitenkaas en biologische koeienkaas, een geïntegreerde kunstmatige intelligentie (AI)-oplossing inzetten. De oplossing wordt gebruikt om de kwaliteit en opbrengst van de kaas te verbeteren, klanten te binden en duurzaamheid te bevorderen. 

Voor elke procent extra opbrengst verwacht Amalthea een besparing van ongeveer 500.000 euro. Deze kan het bedrijf herinvesteren om verder te ontwikkelen. Amalthea breidt zijn productiecapaciteit de komende vijf jaar naar verwachting aanzienlijk uit om tegemoet te komen aan de grote vraag naar meer kaassoorten en innovatieve oplossingen zoals de CleardMilk-formule. In dit proces wordt wei, room en andere bestanddelen uit rauwe melk gehaald. Dit helpt afval te verminderen en stimuleert duurzaamheid.

Duurzame zuivelproducten

Amalthea heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en streeft naar optimaal gebruik van de topkwaliteit geitenmelk die de organisatie ontvangt van ongeveer 50 geitenhouders die lid zijn van de Amalthea Coöperatie van Geitenhouders. De missie van Amalthea is om het leven van consumenten, klanten en boeren te verbeteren door op een duurzame manier lekkere en voedzame zuivelproducten te maken. Dit is gebaseerd op het volledig benutten van de rijkdom van geiten- en koemelk.

Snelheid en efficiëntie

Amalthea gebruikt Infor CloudSuite Food & Beverage in de hele supply chain. Van de ontvangst van melk tot het kaaspakhuis. Het is gekoppeld aan productiesystemen in de fabriek, zoals weegtoestellen en verwerkingstanks, en helpt deze te automatiseren. De Infor-technologie helpt Amalthea ook met snelheid en efficiëntie van het financiële afsluitingsproces. Het feit dat het bedrijf nu volledig in de cloud draait vormt een sterke basis voor toekomstige groei, aangezien gegevensinzichten een steeds belangrijkere rol spelen in de zuivelproductie.

Consistentie

Een van de grootste uitdagingen voor zuivelproducenten zoals Amalthea is dat de melksamenstelling per boer en ook per seizoen verschilt. Daarom is er geen standaardrecept dat op alle melkpartijen kan worden toegepast om een consistente kwaliteit en opbrengst te bereiken. Het kaasproductieproces moet nauwlettend worden gevolgd en gestuurd om een consistente kaas te creëren, zodat klanten trouw blijven en Amalthea het opbrengstpotentieel maximaliseert.

“Onze klanten eisen consistentie in de kaas die we produceren”, zegt Joris Aarts, financieel directeur van Amalthea. “De grote uitdaging is dat melk de grondstof is voor de productie van kaas en van nature zeer onstabiel en inconsistent is gedurende de seizoenen. Infor Coleman AI helpt ons de kaasproductie zo stabiel en voorspelbaar mogelijk te maken, in termen van kwaliteit en opbrengst, zodat onze klanten tevreden zijn en blijven.”

Amalthea gebruikte al Infor CloudSuite Food & Beverage en Infor OS. Met de inzet van Infor Coleman AI is Amalthea’s detectie en verklaring van opbrengstafwijkingen nu volledig geautomatiseerd, van gegevensverzameling en -verwerking tot presentatie.

Misschien vind je deze berichten ook interessant