Home Bots & Business Bezorgrobot mag de weg op

Bezorgrobot mag de weg op

door Pieter Werner

De Nuro R2 heeft in de Verenigde Staten als eerste autonoom voertuig vrijstelling gekregen van wettelijke regels, en mag daarmee voor een beperkte testperiode de weg op. Het Department of Transportation (DOT) en de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) hebben hiermee de weg vrijgemaakt voor verdergaande testritten op de openbare weg met deze bezorgrobot.

Voetgangers

De Nuro R 2 is een bezorgrobot die is ontwikkeld om lokaal boodschappen te vervoeren tussen winkels en hun klanten, inclusief warme maaltijden. Volgens de makers is het voertuig speciaal ontworpen om andere weggebruikers te beschermen, met aangepaste bumper, lage snelheid, laag gewicht en voorzichtig rijgedrag.

Geen voorruit

Vrijstelling van de wettelijke regels voor voertuigen betekent onder meer dat de Nuro R2 de weg op mag zonder voorruit en zonder zijspiegels. In een persbericht zegt Minister van Tranport Elaine Chao daarover: “Omdat het een zelfrijdend voertuig is met een lage snelheid zijn bepaalde traditioneel verplichte functies als spiegels en voorruit niet langer zinvol.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant