Home Bots & Business BA gaat AI inzetten voor preventief onderhoud

BA gaat AI inzetten voor preventief onderhoud

door Marco van der Hoeven

British Airways zet kunstmatige intelligentie in om haar vluchtoperaties te vernieuwen. Dit is een reactie op de operationele uitdagingen die de luchtvaartmaatschappij in recente jaren ondervonden heeft. Door het gebruik van AI streeft British Airways ernaar om cruciale delen van haar bedrijfsvoering te automatiseren, waaronder het onderhoud van haar uitgebreide vloot, die meer dan 250 vliegtuigen telt, volgens de Financial Times.

De luchtvaartmaatschappij gaat een door AI gestuurde tool gebruiken die bedoeld is om potentiële problemen bij vliegtuigen te voorspellen. Met deze voorspellende functie kan British Airways proactief onderhoud plegen. Dit helpt om kleine problemen te verhelpen voordat ze uitgroeien tot grotere problemen die zorgen voor uitval van vluchten. Deze proactieve benadering is een belangrijke verschuiving van het traditionele, reactieve onderhoud naar een meer preventieve en efficiënte strategie.

Eerdere operationele problemen bij British Airways waren onder meer een IT-storing in 2017, wat leidde tot aanzienlijke reputatieschade. Dit voorval veroorzaakte verstoringen tijdens een piekperiode, waardoor duizenden passagiers strandden. Het management heeft de afhankelijkheid van de luchtvaartmaatschappij van verouderde technologieën toegegeven, zoals oude IT-systemen en papieren logs voor het bijhouden van defecten aan vliegtuigen.

De beslissing om machine learning te integreren in hun operaties is onderdeel van een grotere trend binnen de luchtvaartindustrie. Zo heeft Boeing diagnostische tools geïmplementeerd voor onderhoudsefficiëntie, en gebruiken maatschappijen zoals easyJet AI voor uiteenlopende doeleinden, van klantenservice tot het optimaliseren van vliegroutes. British Airways heeft eerder geëxperimenteerd met AI om de doorlooptijden van vliegtuigen te verkorten, door het gebruik van camera’s op Heathrow Airport om mogelijke problemen snel te identificeren.

Beeld: BA

Misschien vind je deze berichten ook interessant