Home Bots & Business AWS investeert $230 miljoen in GenAI-startups

AWS investeert $230 miljoen in GenAI-startups

door Pieter Werner

Amazon Web Services (AWS) heeft een investering van $230 miljoen aangekondigd om de adoptie van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) wereldwijd te stimuleren. Dit initiatief zal het Generative AI Accelerator-programma van AWS in 2024 uitbreiden van 21 naar 80 startups, met een speciaal cohort van 20 startups uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Startups spelen een cruciale rol in technologische innovaties en de adoptie van generatieve AI. In 2023 werd wereldwijd meer dan $21,8 miljard geïnvesteerd in generatieve AI-startups, een forse stijging ten opzichte van de $4,3 miljard in 2022. Deze startups ontwikkelen diverse toepassingen, van basisframeworks tot praktische innovaties, die de manier waarop bedrijven opereren veranderen.

In de Benelux hebben startups zoals Nicolab en IMAGIN.studio al aanzienlijke impact gemaakt in sectoren zoals gezondheidszorg en automotive. Nicolab gebruikt generatieve AI voor snelle en nauwkeurige diagnose van beroertes, terwijl IMAGIN.studio computergegenereerde content voor auto’s creëert. In de tandheelkunde heeft het Belgische Relu een plug-in ontwikkeld om dagelijkse taken te automatiseren. In de media- en entertainmentsector gebruikt Creative Fabrica’s tool Flow AI om digitale objecten te animeren en creëren.

Startups worden geconfronteerd met uitdagingen zoals beperkte middelen en complexe regelgeving. AWS ondersteunt hen door te investeren in alle lagen van de generatieve AI-stack. Dit omvat verbeteringen in infrastructuur met nieuwe ML-chips zoals Trainium2, en tools zoals Amazon SageMaker en Amazon Bedrock om modeltraining te versnellen en het gebruik van beheerde modellen te faciliteren. AWS biedt ook AI-trainingen aan om het tekort aan vaardigheden te overbruggen.

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant