Home Bots in Society Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt verzamelen data door autofabrikanten

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt verzamelen data door autofabrikanten

door Pieter Werner

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat onderzoeken hoe autofabrikanten data verzamelen in de nieuwste ‘slimme’ automodellen. Er is ondertussen bij tien bedrijven informatie opgevraagd over hun omgang met gebruikersdata.

Eerder al waarschuwde de AP consumenten alert te zijn op het verzamelen van data door hun connected voertuigen. In een handleiding geeft de AP aan waar gebruikers van connected voertuigen op moeten letten om te voorkomen dat data die ze privé willen houden in handen komt van fabrikanten van de voertuigen.

Rijstijl

Volgens AP zijn moderne auto’s, maar ook motoren, scooters en fietsen, vaak rijdende computers, verbonden met het internet. Ze verzamelen daarbij persoonsgegevens, zoals locatiegegevens en gegevens over de rijstijl. De tips van de AP staan in de handleiding ‘Connected car? Bescherm uw privacy!’ 

Gegevens delen

In een verklaring zegt de Autoriteit Persoonsgegevens: “ Waar je de afgelopen tijd allemaal bent geweest, hoe hard je hebt gereden, met wie je vanuit de auto hebt gebeld: een voertuig kan al dit soort gegevens verzamelen. Zo weet een voertuig veel over zijn inzittenden. En daarmee ook de autofabrikant en mogelijk andere partijen waarmee een autofabrikant die gegevens deelt, zoals de leasemaatschappij.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant