Home Bots in Society AP waarschuwt voor verzamelen data door connected cars

AP waarschuwt voor verzamelen data door connected cars

door Pieter Werner

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft consumenten gewaarschuwd alert te zijn op het verzamelen van data door hun connected voertuigen. In een handleiding geeft de AP aan waar gebruikers van connected voertuigen op moeten letten om te voorkomen dat data die ze privé willen houden in handen komt van fabrikanten van de voertuigen.

Volgens AP zijn moderne auto’s, maar ook motoren, scooters en fietsen, vaak rijdende computers, verbonden met het internet. Ze verzamelen daarbij persoonsgegevens, zoals locatiegegevens en gegevens over de rijstijl. De tips van de AP staan in de handleiding ‘Connected car? Bescherm uw privacy!’ 

Gegevens delen

In een verklaring zegt de Autoriteit Persoonsgegevens: “ Waar je de afgelopen tijd allemaal bent geweest, hoe hard je hebt gereden, met wie je vanuit de auto hebt gebeld: een voertuig kan al dit soort gegevens verzamelen. Zo weet een voertuig veel over zijn inzittenden. En daarmee ook de autofabrikant en mogelijk andere partijen waarmee een autofabrikant die gegevens deelt, zoals de leasemaatschappij.”

Gevoelige informatie

“ Dit kan gaan om zeer gevoelige informatie. Uit locatiegegevens is bijvoorbeeld af te leiden hoe vaak iemand naar de dokter gaat, de sportschool bezoekt of juist een snackbar en hoe laat iemand thuiskomt van werk. Maar ook of iemand naar een verslavingskliniek rijdt, een familielid bezoekt in de gevangenis of de auto elke week parkeert bij een kerk, moskee of synagoge.”

Doorverkopen 

“Een slechte beveiliging van die persoonsgegevens of het doorverkopen daarvan zijn risico’s waar mensen rekening mee moeten houden. Dit doorverkopen kan voor sommige organisaties waardevol zijn omdat ze hiermee een gedetailleerd profiel over iemand kunnen maken. Daarmee kunnen zij personen bijvoorbeeld gericht benaderen. Dat kan handig lijken. Maar het kan er bijvoorbeeld ook toe leiden dat er reclames over iemands medische aandoening verschijnen terwijl diegene net met vrienden tv kijkt.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant

1 comment

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt verzamelen data door autofabrikanten | Rockingrobots 30 maart 2020 - 09:15

[…] al waarschuwde de AP consumenten alert te zijn op het verzamelen van data door hun connected voertuigen. In een […]

Comments are closed.