Home Bots & Business Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe 2024

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe 2024

door Pieter Werner

Altair laat op de Hannover Messe 2024 de combinatie robots en AI voor engineering en productie zien. Met AI-aandreven simulatietechnologie voor de volledige levenscyclus van producten en complexe systemen, wil het bedrijf laten zien hoe organisaties hun digitale transformatie kunnen versnellen door het gebruik van simulatie, data-analyse, AI en high-performance computing (HPC). Daarbij ligt de focus op AI-aangedreven engineering, simulatiegestuurd ontwerpen, AI op de fabrieksvloer en een digitale tweeling.

Bezoekers krijgen te zien hoe Altair’s AI-aangedreven engineeringtechnologie, met behulp van generatief en lichtgewicht ontwerpen, de functionele eisen en maakbaarheid kan harmoniseren. Ook ontdekken ze hoe AI-aangedreven engineering de computerondersteunde engineering (CAE)

processen en resultaten versnelt, snelle fysische voorspellingen levert, vormherkenning verbetert en ontwerpen kan genereren en optimaliseren. Onder andere voor megacasting van het achterste gedeelte van een voertuigconstructie.

Simulatiegestuurd ontwerpen

Hoewel eindige-elementenmethode-software (FEM) al een halve eeuw commercieel verkrijgbaar is, blijft de transformatie van een CAD-ontwerp naar een simulatiemodel een knelpunt tijdens de productontwikkeling. Altair’s oplossing stelt ontwerpers en ingenieurs echter in staat om simulaties te integreren in het ontwerpproces. Met als voordeel dat al vanaf het begin de richting duidelijker wordt bepaald en prestatiedoelstellingen sneller te realiseren zijn. De slimme simulatiegestuurde ontwerpaanpak van Altair helpt tevens de innovatiekosten en -tijd te reduceren.

Altair laat op de Hannover Messe zien hoe simulatiegestuurd ontwerpen zelfs levens kan redden, met de innovatieve DRILL-X. Dit betreft ‘s werelds eerste brandblusapparaat dat boren en blussen combineert, mede mogelijk gemaakt met de tools van Altair en additive manufacturing.

AI op de fabrieksvloer

Terwijl veel bedrijven investeren of van plan zijn te investeren in data-analyse en AI, laat recente data zien dat slechts 13% van de bedrijven uitblinkt in het realiseren van hun datastrategie. Op de Hannover Messe laat Altair data-oplossingen zien voor het opschalen van AI-initiatieven, zonder dat daarvoor een team van data scientists nodig is, of dure service-opdrachten. Bezoekers zien tevens hoe Altair’s platform voor data-analyses te gebruiken is voor het optimaliseren van supply chains, het plannen van onderhoud en het optimaliseren van garantieprocessen.

Digitale tweeling

Altair demonstreert ook de uitgebreide toepassingsmogelijkheden van een digitale tweeling, in samenwerking met LTTS. Tenslotte kunnen standbezoekers nog van een duurzaam geproduceerd kopje koffie genieten, vervaardigd met Gruppo Cimbali’s innovatieve en met een digitale tweeling ondersteund koffiezetapparaat.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant