Home Bots & Business AI op NVIDIA Drive in elektrische auto Xpeng

AI op NVIDIA Drive in elektrische auto Xpeng

door Pieter Werner

Xpeng Motors, een Chinese leverancier van elektrische voertuigen en technologie, heeft aangekondigd dat het P7-model van hun intelligente elektrische sportsedan op 27 april officieel in productie gaat. De Xpeng P7 gebruikt het NVIDIA DRIVE  AGX Xavier-platform voor XPILOT 3.0, een computerplatform van NVIDIA op basis van kunstmatige intelligentie. Xpeng zal het DRIVE-platform ook gebruiken in zijn volgende productiemodel.

De Xpeng P7 intelligente limousine met volgens de fabrikant een grote actieradius is de eerste intelligente elektrische auto van het bedrijf die gebruik maakt van het NVIDIA DRIVE AGX-platform. Het voertuig is uitgerust met 12 ultrasone sensoren, vijf uiterst nauwkeurige millimetergolfradarapparaten, 13 camera’s voor autonoom rijden en een camera in het voertuig met HD-wegenkaart en zeer nauwkeurige positiebepaling. De intelligente e-sedan heeft verschillende functies voor autonoom rijden, waaronder functies voor het volledige scala van autonoom rijden op snelwegen, in stadsverkeer en voor zelfstandig parkeren.

Redundantie

Met een output van 30 TOPS (biljoen bewerkingen per seconde) en een stroomverbruik van slechts 30 watt is Xavier de eerste in serie geproduceerde SoC die speciaal is ontworpen voor geautomatiseerd en autonoom rijden en die voldoet aan de huidige strikte veiligheidsnormen en officiële eisen. Xavier is gebouwd met het oog op beveiliging en biedt de nodige redundantie en variatie voor het verwerken van gegevens van tal van sensoren. Het maakt de weg vrij voor massaproductie van sterk geautomatiseerde en autonome aandrijfsystemen.

Neurale netwerken

De P7 maakt volledig gebruik van NVIDIA, te beginnen met de AI-infrastructuur van het platform voor het ontwikkelen van de interne zelfsturende diepe neurale netwerken van Xpeng. In het voertuig kan het open NVIDIA DRIVE-besturingssysteem Xpeng XPILOT 3.0, de eigen software van het bedrijf voor autonoom rijden, implementeren en continue OTA-updates (over-the-air) leveren die essentieel zijn voor toekomstige vooruitgang in autonoom rijden.

Deep learning

Xpeng gebruikt ook de deep learning accelerators (DLA) van NVIDIA Xavier voor op AI gebaseerde conclusies die worden gebruikt bij het werken op niveau 3. Vorige maand werd het 706 km-bereik (NEDC) van de Xpeng P7 bevestigd door het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Dit betekent dat de P7 het grootste bereik heeft van alle elektrische auto’s in China.

Investeerders

Gezien de uitgebreide architectonische compatibiliteit met het Xavier-platform, onderzoekt Xpeng Motors ook actief de mogelijkheden om de nieuwe familie van NVIDIA’s Orin-platform te gebruiken in een toekomstige generatie intelligente elektrische voertuigen. In november 2019 rapporteerde de e-autofabrikant $ 400 miljoen aan Series C-kapitaalverhoging van een groep strategische en institutionele investeerders. Naast Alibaba Corporation is ok Xiaomi Corporation nu een van de strategische investeerders.

Misschien vind je deze berichten ook interessant