Home Bots & Business AI in mailsecurity moet menselijke fouten voorkomen

AI in mailsecurity moet menselijke fouten voorkomen

door Pieter Werner

Proofpoint heeft Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP) aangekondigd. Dit systeem, dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI) op basis van gedrag, is ontworpen om zowel onbedoeld als opzettelijk dataverlies via e-mail te detecteren en te voorkomen. De focus ligt op het verminderen van menselijke fouten die kunnen leiden tot dataverlies, waardoor organisaties moeten worden beschermd tegen reputatieschade, klantenverlies en boetes.

Uit onderzoek blijkt dat 71% van de IT-professionals menselijke fouten, zoals het versturen van verkeerde bestanden of e-mails naar incorrecte ontvangers, als de belangrijkste oorzaak van dataverlies beschouwt. Deze fouten kunnen leiden tot significante boetes, in overeenstemming met privacyrichtlijnen zoals de CCPA en GDPR.

De nieuwe Adaptive E-mail DLP van Proofpoint richt zich op het verminderen van dergelijke fouten door het gebruik van AI om gedragspatronen te analyseren en onregelmatigheden in e-mailcorrespondentie te identificeren. Deze technologie biedt een aanvulling op traditionele DLP-systemen die voornamelijk gebaseerd zijn op vooraf gedefinieerde regels en soms bepaalde incidenten over het hoofd zien.

Ryan Kalember, Chief Strategy Officer bij Proofpoint, benadrukt het belang van adaptieve systemen in het beschermen van data. Hij stelt dat hoewel traditionele regelgebaseerde DLP-systemen belangrijk zijn, ze beperkt zijn in hun vermogen om alle risico’s te ondervangen. Het gedragsgebaseerde AI-systeem van Adaptive E-mail DLP biedt volgens Kalember een meer omvattende bescherming tegen menselijke fouten.

Optiv, een klant van Proofpoint, heeft vertrouwen in deze nieuwe technologie. Max Shier, Chief Information Security Officer bij Optiv, spreekt zijn enthousiasme uit over de implementatie van deze adaptieve e-mailtechnologie, die zowel bekende als onbekende risico’s voor dataverlies adresseert.

Het gebruik van AI in e-mailsecurity wordt ook erkend door industrie-analisten, zoals Forrester en Gartner, die het belang van het begrijpen van het volledige dataverloop en het identificeren van gebruikersactiviteiten benadrukken. Forrester’s “The Forrester Wave™: Enterprise Email Security, Q2 2023” en Gartner’s “Market Guide for Data Loss Prevention” wijzen beide op de groeiende relevantie van geavanceerde DLP-oplossingen in de huidige digitale veiligheidslandschap.

Misschien vind je deze berichten ook interessant