Home Bots & Brains AI gaf eerste waarschuwing Wuhan-virus

AI gaf eerste waarschuwing Wuhan-virus

door Pieter Werner

Op 31 december gaf het BlueDot-algoritme al een waarschuwing of over een mogelijke virusuitbraak in China. Dat is ruim voor de waarschuwingen van de World Health Organization en het US Center for Disease Control and Prevention op respectievelijk 9 januari en 6 januari.

Diverse talen

Het Canadese BlueDot is een op AI gebaseerd algoritme dat data analyseert uit nieuwsbronnen in diverse talen, netwerken met informatie over ziekten bij planten en dieren, en officiële verklaringen. Hiermee kan het in een vroeg stadium waarschuwingen afgeven over gebieden met risico voor besmetting met ziekten.

Vliegtickets

Het algoritme maakt bewust géén gebruik van social media, omdat die data volgens de ontwikkelaars te onbetrouwbaar is. Wel heeft het de beschikking over de uitgifte van vliegtickets. Hierdoor kon BlueDot correct voorspellen dat het virus zich snel zou verspreiden van Wuhan naar Bangkok, Seoul, Taipei en Tokyo.

SARS

Kamran Khan, oprichter en CEO van BlueDot, werkte als specialist infectieziekten in Toronto tijdens de uitbraak van SARS in 2003. De chaos die toen ontstond bracht hem op het idee een voorspellend programma te ontwikkelen. Na diverse pogingen werd dat in 2014 BlueDot, waarmee hij 9,4 miljoen dollar aan Venture Capital ophaalde. Op dit moment heeft het bedrijf veertig medewerkers, die werken aan het programma dat gebruik maakt van natural-language processing en machine learning bij het verwerken van data in 65 talen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant