Home Geen categorie Wereldwijde IT-uitgaven groeien met 5,1% in 2023

Wereldwijde IT-uitgaven groeien met 5,1% in 2023

door Marco van der Hoeven

Volgens de laatste voorspelling van Gartner zullen de wereldwijde IT-uitgaven in 2023 $ 4,6 biljoen bedragen, een stijging van 5,1% ten opzichte van 2022. De vraag naar IT in 2023 zal naar verwachting sterk zijn, aangezien bedrijven doorzetten met digitale bedrijfsinitiatieven als reactie op economische onzekerheid.

“De IT-uitgaven van ondernemingen zijn recessiebestendig, aangezien CEO’s en CFO’s, in plaats van te snijden in IT-budgetten, de uitgaven voor digitale bedrijfsinitiatieven verhogen”, zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Economische turbulentie zal de context voor technologie-investeringen veranderen, waardoor de uitgaven in sommige gebieden toenemen en de dalingen in andere versnellen, maar het zal naar verwachting geen wezenlijke invloed hebben op het algehele niveau van de uitgaven voor bedrijfstechnologie.”

“In bijna elk land ter wereld heeft de inflatie echter de koopkracht van de consument verminderd. De koopkracht van consumenten is zodanig verminderd dat veel consumenten de aankoop van apparaten in 2022 uitstellen tot 2023, waardoor de uitgaven aan apparaten in 2022 met 8,4% en in 2023 met 0,6% zijn gedaald.”

De technologieën die worden onderhouden versus de technologieën die het bedrijf aansturen, blijken duidelijk uit hun verwachte groeipercentages in 2023. Er zijn voldoende uitgaven binnen datacentermarkten om bestaande on-premises datacenters te onderhouden, maar nieuwe uitgaven blijven verschuiven naar cloudopties, zoals blijkt uit de verwachte groei van 11,3% voor software-uitgaven in 2023.

Digitale investeringen

In een neergaande of verslechterende economie vraagt ​​conventionele wijsheid om kostenverlaging, inclusief IT-kosten. Uit een Gartner-enquête van juli 2022 onder meer dan 200 CFO’s bleek echter dat 69% van plan is hun uitgaven aan digitale technologieën te verhogen, terwijl uit de Gartner CIO en Technology Executive Survey van 2023 bleek dat CIO’s de taak krijgen om de time-to-value van digitale investeringen te versnellen.

“Bedrijven zullen digitale technologie voornamelijk gebruiken om hun inkomstenstroom te hervormen, nieuwe producten en diensten toe te voegen, de cashflow van bestaande producten en diensten te veranderen en de waardepropositie van bestaande producten en diensten te veranderen”, aldus Lovelock. “Deze trend heeft de verschuiving gevoed van het kopen van technologie naar het bouwen, samenstellen en assembleren van technologie om te voldoen aan specifieke zakelijke drijfveren. Deze verschuiving is van fundamenteel belang voor de groei van cloud over on-premises voor nieuwe IT-uitgaven.

“Omdat organisaties echter ook operationele efficiëntie, kostenbesparingen en/of kostenvermijding willen realiseren tijdens de huidige economische onzekerheid, worden meer traditionele backoffice- en operationele behoeften van afdelingen buiten IT toegevoegd aan de lijst met digitale transformatieprojecten.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant