Home Bots in Society UCLA annuleert plannen bewaking via gezichtsherkenning

UCLA annuleert plannen bewaking via gezichtsherkenning

door Pieter Werner

De University Of California Los Angeles (UCLA) gaat geen gezichtsherkenning inzetten bij het bewaken van de campus. Na hevige protesten van zowel studenten als privacy-activisten ziet het bestuur af van de plannen om met software voor gezichtsherkenning en beveiligingscamera’s camera’s te controleren wie zich op de campus begeeft.

Arrestatiefoto’s

De actiegroep Fight for the Future heeft een bijdrage geleverd aan deze beslissing door een test uit te voeren met gezichtsherkenning. De actiegroep gebruikte Rekognition, de commervcieel beschikbare gezichtsherkenningssoftware van Amazon, om medewerkers van de UCLA en leden van de sportteams te vergelijken met een database van arrestatiefoto’s van de politie.

Foute matches

Van de 400 foto’s die door de software zijn beoordeeld werden er 58 foutief gekoppeld aan een verdachte. Het merendeel van die foute matches betrof gekleurde personen. Volgens Fight for the Future was in sommige gevallen de enige overeenkomst de huidskleur, maar gaf de software aan dat de zekerheid 100% was.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant