Home Bots & Business Robots centraal in automatisering van de supply chain

Robots centraal in automatisering van de supply chain

door Pieter Werner

De markt voor logistieke automatisering zal naar verwachting in 2031 een waarde bereiken van 65,14 miljard dollar, met een jaarlijkse groeipercentage van 10,0% vanaf 2024 tot 2031. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door de uitbreiding van e-commerce en een toenemend gebruik van robotica binnen logistieke processen. Ondanks deze positieve ontwikkelingen kampt de sector met uitdagingen zoals hoge initiële investeringen en een gebrek aan standaardisatie, die de groei kunnen belemmeren.

De sector ziet ook een verschuiving naar digitalisering, vooruitgang in sensortechnologie, en het uitbesteden van logistieke functies, die allemaal bijdragen aan mogelijke groeikansen voor de betrokkenen in de markt. Desalniettemin vormen uitdagingen zoals een tekort aan geschoolde operators en problemen met privacy en beveiliging aanzienlijke obstakels.

Een opkomende trend binnen de markt is de verhoogde focus op het verbeteren van leveringen tot aan de laatste mijl en de integratie van kunstmatige intelligentie in het beheer van toeleveringsketens en logistiek, wat wijst op een bredere beweging naar technologische adoptie in de industrie. Wat betreft regionale dominantie, wordt verwacht dat Azië-Pacific in 2024 het grootste marktaandeel in logistieke automatisering zal hebben. Factoren zoals toenemende verstedelijking, industriële groei, verhoogde consumentenverwachtingen voor snelle levering en de stijgende implementatie van logistieke automatiseringssystemen spelen een cruciale rol in deze trend.

Vooruitkijkend zal Azië-Pacific ook naar verwachting de snelste groei in de markt ervaren tijdens de voorspelde periode. Deze toename wordt waarschijnlijk beïnvloed door regionale bedrijven die hun omnichannel-capaciteiten verbeteren om competitief te blijven, gekoppeld aan een wijdverbreide adoptie van logistieke automatiseringstechnologieën in de regio.

De markt is onderverdeeld in aanbiedingen van hardware, software en diensten, waarbij hardware naar verwachting het grootste marktaandeel zal domineren in 2024. Dit is te danken aan de robuuste groei in e-commerce, veranderende consumentengedragingen, verhoogde investeringen in logistieke infrastructuren, en het alomtegenwoordige gebruik van robots in toeleveringsketens.

Qua logistieke typen wordt verwacht dat de inkomende logistiek een groter segment van de markt zal beslaan in vergelijking met uitgaande logistiek in 2024, ondersteund door uitgebreide oplossingen aangeboden door vooraanstaande spelers en een toename in de adoptie van geavanceerde apparatuur en faciliteiten gericht op het optimaliseren van kernlogistieke processen.

Op basis van automatiseringsmodus zullen semi-automatische systemen naar verwachting een groter marktaandeel claimen dan volledig automatische systemen in 2024. De voorkeur voor semi-automatische systemen komt voort uit hun voordelen over handmatige operaties, zoals verhoogde productiviteit, kosten-effectiviteit, en het vermogen om zich aan te passen aan onverwachte gebeurtenissen of veranderende omstandigheden.

Voorraadbeheer wordt geïdentificeerd als de leidende toepassing binnen de wereldwijde markt voor logistieke automatisering, wat de toenemende behoefte weerspiegelt om voorraadniveaus te optimaliseren onder ondernemingen en de groeiende adoptie van geautomatiseerde systemen voor voorraadbeheer.

Tot slot wordt verwacht dat de sector detailhandel en e-commerce in 2024 het grootste aandeel van de wereldwijde markt voor logistieke automatisering zal houden. Dit segment’s prominentie wordt aangedreven door veranderende klantverwachtingen, strategische verschuivingen van retailers

Misschien vind je deze berichten ook interessant