Home Bots in Society Robotkwal helpt oceanen schoner te maken

Robotkwal helpt oceanen schoner te maken

door Marco van der Hoeven

Robotkwallen kunnen misschien binnenkort helpen de oceanen van de wereld schoon te maken, zo blijkt uit een recente publicatie in Science Advances. Wetenschappers van het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart hebben een energiezuinige, bijna geruisloze robot ter grootte van een hand ontwikkeld die is geïnspireerd op kwallen. De Jellyfish-Bot kan objecten en zelfs biologische monsters verzamelen zonder fysiek contact en heeft een veelzijdigheid die eerdere onderwaterrobots ontbreekt.

De Jellyfish-Bot is uitgerust met elektrohydraulische actuatoren die als kunstmatige spieren fungeren en hem in staat stellen om sierlijk te zwemmen en stromingen te creëren. Het heeft luchtkussens en zachte en harde componenten om het te stabiliseren en waterdicht te maken, zodat de hoge spanning die door de actuatoren loopt niet in contact komt met het omringende water. Het heeft ook een laag stroomverbruik van slechts 100 mW en is veilig voor mensen en vissen.

De robot kan worden gebruikt om afvaldeeltjes te verzamelen en ze naar de oppervlakte te brengen, waar ze kunnen worden gerecycled. Het kan ook kwetsbare biologische monsters zoals vis eieren verzamelen zonder het milieu te verstoren, omdat het bijna geruisloos is en zachtjes met zijn omgeving omgaat. De robot kan alleen of in combinatie met andere robots werken en is in staat om objecten vast te pakken en te manipuleren zonder fysiek contact.

De wetenschappers hebben al succes geboekt met hun uitvinding, maar er moet nog veel werk worden verzet voordat de Jellyfish-Bot kan worden ingezet om de oceanen te reinigen. Momenteel heeft de robot nog steeds een draad nodig om te functioneren, maar de onderzoekers zijn van plan om in de toekomst draadloze robots te ontwikkelen. Ze hebben al de eerste stappen gezet om dit doel te bereiken door alle functionele modules, zoals de batterij en draadloze communicatieonderdelen, te integreren.

De Jellyfish-Bot kan een oplossing bieden voor het grote probleem van de plasticvervuiling van de oceanen, waarvan 70% naar de zeebodem zinkt. Het duurt honderden jaren voordat plastic afbreekt, waardoor het een langdurig probleem is dat dringend moet worden aangepakt. Met zijn vermogen om afval te verzamelen en biologische monsters te nemen zonder het milieu te verstoren, kan de Jellyfish-Bot een waardevol instrument zijn om de wereldwijde wateren schoner te maken.

De uitvinding van de Jellyfish-Bot is een voorbeeld van hoe de natuur ons kan inspireren om technologie te ontwikkelen die kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. De wetenschappers hopen dat hun werk de weg zal effenen voor verdere ontwikkelingen in de robotica en dat de Jellyfish-Bot uiteindelijk zal worden ingezet om onze oceanen te reinigen.

Beeld: credit Max Planck Institute for Intelligent Systems

Misschien vind je deze berichten ook interessant