Home Bots & Business ‘Robotdichtheid’ op recordhoogte

‘Robotdichtheid’ op recordhoogte

door Marco van der Hoeven

Gedreven door het grote aantal industriële robotinstallaties heeft de wereld in 2022 een nieuw record van 3,9 miljoen operationele robots bereikt. De meest geautomatiseerde landen, gemeten naar robotdichtheid, zijn: de Republiek Korea (1.012 robots per 10.000 werknemers), Singapore (730 eenheden) en Duitsland (415 eenheden). Dit blijkt uit het World Robotics 2023-rapport, gepresenteerd door IFR.

“Gegevens over de robotdichtheid onthullen de stand van zaken op het gebied van de automatisering wereldwijd en stellen ons in staat regio’s en landen met elkaar te vergelijken”, zegt Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics. “De snelheid waarmee robotica in fabrieken over de hele wereld wordt toegepast is indrukwekkend: de nieuwe mondiale gemiddelde robotdichtheid bereikte een recordhoogte van 151 robots per 10.000 werknemers – meer dan het dubbele van het aantal dat slechts zes jaar geleden werd gemeten.”

Robotdichtheid per regio

Azië kent een robotdichtheid van 168 eenheden per 10.000 werknemers in de maakindustrie. Op wereldschaal behoren de economieën van Korea, Singapore, Japan, het vasteland van China, Hong Kong en Chinees Taipei allemaal tot de top tien van meest geautomatiseerde landen. De Europese Unie heeft een robotdichtheid van 208 eenheden per 10.000 werknemers, waarbij Duitsland, Zweden en Zwitserland in de mondiale top tien staan. De robotdichtheid in Noord-Amerika bedraagt 188 eenheden per 10.000 werknemers. De Verenigde Staten behoren tot de top tien van meest geautomatiseerde landen in de maakindustrie.

Toplanden

De Republiek Korea is ’s werelds grootste toepasser van industriële robots. De robotdichtheid is sinds 2017 elk jaar met gemiddeld 6% toegenomen. De Koreaanse economie profiteert van twee grote klanten: een sterke elektronica-industrie en een aparte auto-industrie.

Singapore volgt met 730 robots per 10.000 werknemers. Singapore is een klein land met een zeer laag aantal werknemers in de maakindustrie.

Duitsland (415 robots per 10.000 werknemers) staat op de derde plaats. De robotdichtheid van de grootste economie van Europa is sinds 2017 met 5% CAGR gegroeid.

Japan staat op de vierde plaats (397 eenheden). De robotdichtheid in het belangrijkste robotproductieland ter wereld groeide tussen 2017 en 2022 gemiddeld met 7%.

China klom in 2021 naar de vijfde plaats en behield deze positie in 2022. De enorme investeringen van het land in automatiseringstechnologie leveren een hoge robotdichtheid op van 392 robots per 10.000 werknemers – ondanks een enorm personeelsbestand van ongeveer 38 miljoen mensen in de maakindustrie .

De robotdichtheid in de Verenigde Staten is gestegen van 274 eenheden in 2021 naar 285 in 2022. Het land staat op de tiende plaats in de wereld.

Over robotdichtheid

De robotdichtheid is het aantal operationele industriële robots in verhouding tot het aantal werknemers. Het kan de hele maakindustrie bestrijken of alleen specifieke industriële takken. Het aantal werknemers dient als maatstaf voor de economische omvang, dus het quotiënt van de operationele voorraad ten opzichte van het aantal werknemers plaatst de operationele voorraad op een uniforme basis.

Misschien vind je deze berichten ook interessant