Home Bots in Society Robot desinfecteert operatiekamer

Robot desinfecteert operatiekamer

door Pieter Werner

Het Urosurgical Center of Richmond gaat een LightStrike Germ-Zapping Robot met de naam Rosie inzetten om virussen en bacteriën op moeilijk schoon te maken plaatsen, zoals de operatiekamer, inzetten. Het Urosurgical Center of Richmond is het eerste ambulante chirurgiecentrum (ASC) in Virginia dat een LightStrike-robot van Xenex inzet. De LightStrike-robot deactiveert volgens de fabrikant in twee minuten het Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), het virus dat COVID-19 veroorzaakt, op oppervlakken.

Omdat superbacteriën steeds resistenter worden tegen schoonmaakchemicaliën, antibiotica en zelfs sommige handdesinfecterende middelen, wenden ziekenhuizen zich tot nieuwe technologie om hun bestaande infectiebeheersingspraktijken te verbeteren om het risico op zorggerelateerde infecties (HAI’s) in hun faciliteiten te verminderen.

Infecties

Deze infecties worden veroorzaakt door micro-organismen zoals Clostridium difficile (C.diff), methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en vancomycine-resistente Enterococci (VRE) die vaak op de loer liggen op high-touch oppervlakken in zorginstellingen. Om deze gevaarlijke ziekteverwekkers te bestrijden, bundelt Xenex LightStrike-robots, expertise op het gebied van infectiepreventie (IP), aangepaste desinfectieprotocollen en advies- en accountbeheerdiensten in het uitgebreide infectiepreventieprogramma van een ziekenhuis.

Veilig

“Ons doel is om onze patiënten een zo veilig mogelijke omgeving te bieden. Urosurgical Center of Richmond heeft al een uitgebreid infectiepreventieprogramma en we zijn erg enthousiast over de toevoeging van deze robot aan ons infectiepreventieprotocol. LightStrike-desinfectie in operatiekamers is een extra stap die we nemen om de veiligheid van onze patiënten te verbeteren, wat altijd onze topprioriteit is geweest ”, aldus Kent Rollins, MD, President van Virginia Urology.

Xenon

LightStrike Germ-Zapping Robots gebruiken gepulseerd xenon, een milieuvriendelijk inert gas, om intense uitbarstingen van ultraviolet (UV) licht te creëren die snel bacteriën, virussen en sporen op ziekenhuisoppervlakken vernietigen. De robot werkt snel en heeft geen opwarm- of afkoeltijd nodig, dus het Urosurgical Center of Richmond kan zijn operatiekamers na elk geval snel desinfecteren. Er zijn meer dan 40 peer-reviewed onderzoeken gepubliceerd die de werkzaamheid van de LightStrike-technologie valideren.

Rosie

Rosie, de draagbare LightStrike-robot, kan de operatiekamers of procedurekamers in 10-15 minuten desinfecteren zonder opwarm- of afkoeltijden. Het wordt beheerd door het personeel van het operatiecentrum en kan in elk deel van het ambulante chirurgische centrum worden gebruikt, inclusief operatiekamers, pre- en postoperatieve ruimtes, toiletten en openbare ruimtes.

Misschien vind je deze berichten ook interessant