Home Bots & Business Recordaantal van 2,7 miljoen robots werkt in fabrieken over de hele wereld

Recordaantal van 2,7 miljoen robots werkt in fabrieken over de hele wereld

door Marco van der Hoeven

Het nieuwe World Robotics 2020 Industrial Robots-rapport, gepresenteerd door de International Federation of Robotics (IFR), laat zien dat een recordaantal van 2,7 miljoen industriële robots over de hele wereld actief is in fabrieken, een stijging van 12%. De verkoop van nieuwe robots blijft op een hoog niveau met 373.000 verkochte eenheden wereldwijd in 2019. Dit is 12% minder dan in 2018, maar nog steeds het op twee na hoogste verkoopvolume ooit geregistreerd.

“De voorraad industriële robots die nu in fabrieken over de hele wereld werken, markeert het hoogste niveau in de geschiedenis”, zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Gedreven door het succesverhaal van slimme productie en automatisering is dit een wereldwijde stijging van ongeveer 85% binnen vijf jaar (2014-2019). De recente vertraging van de verkoop met 12% weerspiegelt de moeilijke tijden die de twee belangrijkste klantsectoren, de automobielindustrie en de elektrotechniek / elektronica, hebben doorgemaakt. ”

Pandemie

“Daarnaast zijn de gevolgen van de coronaviruspandemie voor de wereldeconomie nog niet volledig in te schatten”, vervolgt Milton Guerry. “De resterende maanden van 2020 krijgen vorm door aanpassing aan het ´nieuw normaal´. Robotleveranciers passen zich aan de vraag naar nieuwe toepassingen aan en ontwikkelen oplossingen. Een grote stimulans van grootschalige bestellingen is dit jaar onwaarschijnlijk. China is misschien een uitzondering, want in december 2019 werd het coronavirus voor het eerst geïdentificeerd in de Chinese stad Wuhan en begon het land al in het tweede kwartaal aan zijn herstel. Andere economieën melden zich momenteel op het keerpunt te bevinden. Maar het zal een paar maanden duren voordat dit zich vertaalt in automatiseringsprojecten en robotvraag. In 2021 zal herstel plaatsvinden, maar het kan tot 2022 of 2023 duren voordat het niveau van voor de crisis wordt bereikt. ”

Azië, Europa en Amerika – overzicht

Azië blijft de sterkste markt voor industriële robots – de operationele voorraad voor China steeg met 21% en bereikte ongeveer 783.000 eenheden in 2019. Japan staat op de tweede plaats met ongeveer 355.000 eenheden – plus 12%. Een tweede plaats is India met een nieuw record van ongeveer 26.300 eenheden – plus 15%. Binnen vijf jaar heeft India het aantal industriële robots in de fabrieken van het land verdubbeld.

Het aandeel van nieuw geïnstalleerde robots in Azië was ongeveer tweederde van het wereldwijde aanbod. De verkoop van bijna 140.500 nieuwe robots in China ligt onder de recordjaren van 2018 en 2017, maar nog steeds meer dan het dubbele van het aantal dat vijf jaar geleden werd verkocht (2014: 57.000 eenheden). De installaties van de belangrijkste Aziatische markten vertraagden – in China (min 9%) en Japan (min 10%).

Buitenlandse leveranciers

In China werd de overgrote meerderheid van 71% van de nieuwe robots door buitenlandse leveranciers aangevoerd. Chinese fabrikanten bedienen nog steeds voornamelijk de binnenlandse markt, waar ze steeds grotere marktaandelen winnen. Buitenlandse leveranciers leveren ongeveer 29% van hun eenheden aan de auto-industrie, terwijl dat voor Chinese leveranciers slechts ongeveer 12% is. Daarom worden buitenlandse leveranciers meer getroffen door de teruggang van de omzet in de Chinese auto-industrie dan de binnenlandse leveranciers.

Europa

Europa bereikte in 2019 een operationele voorraad van 580.000 eenheden – plus 7%. Duitsland blijft de belangrijkste gebruiker met een operationele voorraad van ongeveer 221.500 eenheden – dit is ongeveer drie keer de voorraad van Italië (74.400 eenheden), vijf keer de voorraad van Frankrijk (42.000 eenheden) en ongeveer tien keer de voorraad van het VK (21.700 eenheden).

Robotverkopen laten een gedifferentieerd beeld zien voor de grootste markten binnen de Europese Unie: er werden ongeveer 20.500 robots geïnstalleerd in Duitsland. Dit is onder het recordjaar 2018 (minus 23%) maar op hetzelfde niveau als 2014-2016. De verkopen in Frankrijk (+ 15%), Italië (+ 13%) en Nederland (+ 8%) gingen omhoog. Robotica in het Verenigd Koninkrijk blijft op een laag niveau – nieuwe installaties vertraagd met 16%. De nieuw geïnstalleerde 2.000 eenheden in het VK zijn ongeveer tien keer minder dan de zendingen in Duitsland (20.500 eenheden), ongeveer vijf keer minder dan in Italië (11.100 eenheden) en ongeveer drie keer minder dan in Frankrijk (6.700 eenheden).

Amerika

De VS is de grootste gebruiker van industriële robots in Amerika, met een nieuw operationeel voorraadrecord van ongeveer 293.200 eenheden – een stijging van 7%. Mexico komt op de tweede plaats met 40.300 eenheden, wat een plus is van 11%, gevolgd door Canada met ongeveer 28.600 eenheden – plus 2%.

Nieuwe installaties in de Verenigde Staten vertraagden in 2019 met 17% in vergelijking met het recordjaar 2018. Hoewel de verkoop met 33.300 verzonden eenheden op een zeer hoog niveau blijft, het op een na sterkste resultaat aller tijden. De meeste robots in de VS worden geïmporteerd uit Japan en Europa. Hoewel er niet veel Noord-Amerikaanse robotfabrikanten zijn, zijn er tal van belangrijke robotsysteemintegratoren. Mexico staat op de tweede plaats in Noord-Amerika met bijna 4.600 eenheden – een vertraging van 20%. De omzet in Canada is 1% tot een nieuw record van ongeveer 3.600 verkochte eenheden.

De belangrijkste operationele voorraad van Zuid-Amerika bevindt zich in Brazilië met bijna 15.300 eenheden – plus 8%. De omzet vertraagde met 17% met ongeveer 1.800 installaties – nog steeds een van de beste resultaten ooit – alleen verslagen door recordzendingen in 2018.

Wereldwijde trend in mens-robot-samenwerking

De adoptie van samenwerking tussen mens en robot neemt toe. We zagen dat cobotinstallaties met 11% groeiden. Deze dynamische verkoopprestaties stonden in contrast met de algemene trend met traditionele industriële robots in 2019. Naarmate meer en meer leveranciers collaboratieve robots aanbieden en het scala aan toepassingen groter wordt, bereikte het marktaandeel 4,8% van de in totaal 373.000 geïnstalleerde industriële robots in 2019. Hoewel deze markt snel groeit, staat hij nog in de kinderschoenen.

Vooruitzichten

Wereldwijd heeft COVID-19 een sterke impact op 2020, maar biedt het ook een kans op modernisering en digitalisering van de productie op weg naar herstel. Op de lange termijn blijven de voordelen van toenemende robotinstallaties hetzelfde: snelle productie en levering van maatwerkproducten tegen concurrerende prijzen zijn de belangrijkste drijfveren. Automatisering stelt fabrikanten in staat om de productie in ontwikkelde economieën te behouden – of opnieuw aan te bieden – zonder in te boeten aan kostenefficiëntie. Het assortiment industriële robots blijft zich uitbreiden – van traditionele kooirobots die alle ladingen snel en nauwkeurig kunnen verwerken tot nieuwe collaboratieve robots die veilig naast mensen werken, volledig geïntegreerd op werkplekken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant